Παχυσαρκία και ψυχολογικοί παράγοντες

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα

fat-man-food   Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους υπέρβαρους πολίτες.

Κι ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα βιολογικά και γενετικά αίτια που την προκαλούν (μεταβολισμός, κληρονομικότητα κλπ), καθώς και στην αντιμετώπισή της μόνο με δίαιτες, πολλοί αγνοούν τους ψυχολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες απώλειας βάρους να είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι:

  1. Η υπερβολική λήψη τροφής αποτελεί εξαρτητική συμπεριφορά. Ο υπέρβαρος, όπως κι ένας καπνιστής, ενώ γνωρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά τον βλάπτει, συνεχίζει να λαμβάνει μεγάλη ποσότητα τροφής. Παρά την επιθυμία του να περιορίσει την τροφή, οι προσπάθειές του επανειλημμένα αποτυγχάνουν. Δυσκολεύεται να ασκήσει έλεγχο και ως διέξοδο στις συναισθηματικές του δυσκολίες χρησιμοποιεί το φαγητό.
  2. Το άγχος έχει άμεση σχέση με τη δυσκολία διατήρησης του σωστού βάρους. Έχει αποδειχθεί πως ψυχοπιεστικές καταστάσεις οδηγούν τους ανθρώπους στην κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως ζάχαρη, λίπος, υδατάνθρακες.
  3. Η τροφή για πολλούς, σε ασυνείδητο επίπεδο, συνδέεται με το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνονταν ως μωρά. Συγκεκριμένα, οι μητέρες, όταν ακούνε το μωρό να κλαίει, μπορεί εσφαλμένα να θεωρούν ότι το μωρό πεινάει κι έτσι οποιαδήποτε άλλη συναισθηματική ή σωματική ανάγκη έχουν, π.χ. πόνο ή δυσαρέσκεια, την καλύπτουν με την τροφή. Αντίστοιχα στην ενήλικη ζωή, απέναντι σε καταστάσεις που προκαλούν πόνο ή δυσάρεστα συναισθήματα, το άτομο καταφεύγει στο φαγητό, καλύπτοντας προσωρινά και επιφανειακά τις ανάγκες του.

Γι΄ αυτό είναι σημαντικό το άτομο να μαθαίνει να έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του, ώστε να αναγνωρίζει τις καταστάσεις που το οδηγούν στην επιπλέον πρόσληψη τροφής και εντέλει να υιοθετεί υγιή διατροφική συμπεριφορά.

magika

Μαρία Πατσιλίβα
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα της…

 

facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s