Ψυχολογική βία στον εργασιακό χώρο

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα

Working under the boss pressureΤα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να απασχολεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και τους φορείς που ασχολούνται με την υγεία των εργαζομένων είναι το σύνδρομο mobbing. Ελάχιστα ακόμα γνωστό στην Ελλάδα, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως, καθώς αποτελεί πηγή έντονου εργασιακού στρες. Το άγχος άλλωστε είναι το 2ο σε συχνότητα, μετά τα μυοσκελετικά, πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία. 1 στους 10 Έλληνες παραδέχεται πως έχει υπάρξει θύμα εκφοβισμού στην εργασία του.

Το σύνδρομο mobbing ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη, διαρκής και μεθοδική ψυχολογική και ηθική παρενόχληση απέναντι σε ένα άτομο στον χώρο της εργασίας, είτε προερχόμενη από συναδέλφους είτε μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, με προσβλητικές τακτικές όπως συκοφαντίες, υποτιμητικές ή αδικαιολόγητες επικρίσεις,  χειρονομίες και υβριστική συμπεριφορά, με σκοπό την προσβολή της προσωπικότητας, αξιοπρέπειας ή ακόμη και την εξώθηση του θύματος σε παραίτηση.

Οι επιπτώσεις του mobbing είναι πολύ σοβαρές για το άτομο που το υφίσταται. Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, μείωση της αυτοεκτίμησης, κατάχρηση ουσιών, κίνδυνο εργασιακών ατυχημάτων και σαφώς, μείωση της αποδοτικότητας ή και παραίτηση.

Στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει  σαφές νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τον εργαζόμενο από το mobbing, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο σε μεμονωμένες χώρες υπάρχουν νομοθεσίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και προληπτικές δράσεις.

magika

Μαρία Πατσιλίβα
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα της…

 

facebook

Advertisements

One thought on “Ψυχολογική βία στον εργασιακό χώρο”

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s