Επάγγελμα: Μωρό. Πώς οι προσδοκίες των γονιών επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα

baby-working-imageΠόσο επηρεάζει το όνομα που δίνουμε στο παιδί μας την πορεία της ζωής του; Χαρακτηρισμοί όπως: «Εγωιστής, σαν τον παππού του» επιδρούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του; Με αφορμή το υπέροχο βιβλίο «Επάγγελμα Μωρό» του παιδοψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Μπερτράν Κραμέρ, θα ήθελα να  αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο το πεπρωμένο πολλών ανθρώπων χαράσσεται από τη στιγμή της γέννησης ή και πολύ πριν από αυτή.

Στο άκουσμα και μόνο της είδησης του ερχομού ενός μωρού, στους γονείς πυροδοτούνται ποικίλες αντιδράσεις. Το μωρό μπορεί να είναι αυτός που θα σώσει μια σχέση, αυτός που θα εκπληρώσει τα χαμένα όνειρα, αυτός που θα καλύψει όλα τα κενά ή και αυτός που θα διαλύσει κατεστημένα και θα απομυθοποιήσει τις ψεύτικες ισορροπίες. Πριν λοιπόν καλά καλά αντικρίσει τον κόσμο, οι προσδοκίες είναι ήδη πολλές. Όταν γεννιέται ο καινούριος άνθρωπος, ταυτόχρονα έρχεται και ο φόβος των γύρω του για αυτόν τον άγνωστο. Ένα γυμνό μωρό με τι ρούχα θα το περιβάλλουν ώστε να καθησυχάσουν τον τρόμο τους για το μη συγκεκριμένο; Σπεύδουν να προσδώσουν χαρακτηριστικά που θα ντύσουν το μωρό με μια ταυτότητα που θα τους είναι οικεία. Είναι «όμορφο» και «τρυφερό» σαν τη μαμά του, είναι «δυνατό» και «έξυπνο» σαν το μπαμπά του, είναι «πεισματάρικο» και «επιθετικό» σαν το θείο του και η λίστα δεν τελειώνει… Αυτοί οι προσδιορισμοί προβάλλονται πάνω στο μωρό μαζί με τα συναισθήματα που συνοδεύουν το κάθε άτομο, συγχέοντας συχνά το μωρό με το πρόσωπο που έχει το χαρακτηριστικό. Φανταστείτε τα συναισθήματα που προβάλλονται όταν το άτομο με το οποίο παρομοιάζεται το μωρό είναι αντικείμενο μίσους ή θυμού. Ομοίως στην περίπτωση που το μωρό λαμβάνει το όνομα κάποιου συγγενικού προσώπου και ταυτόχρονα κληρονομεί και τις ιδιότητές του, προτερήματα, ελαττώματα, όλη την ιστορία που κουβαλάει. Με αυτόν τον τρόπο συνδέονται οι γενεές και διαιωνίζονται οι οικογενειακές παραδόσεις.

Όλες οι παραπάνω προσδοκίες και  οι ψυχολογικοί χαρακτηρισμοί δημιουργούν τις προσωπικές εγγραφές του μωρού. Ο νέος αυτός άνθρωπος, ενώ γεννιέται άγραφος χάρτης, δομεί το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του και την προσωπική του ιστορία πάνω σε ένα γνώριμο πεδίο  προβολών, επωμιζόμενο το βάρος να «εργαστεί σκληρά» σύμφωνα με το ρόλο που του έχουν αποδώσει και ταυτόχρονα να ανακαλύψει και τη δική του αλήθεια.

magika

Μαρία Πατσιλίβα
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα της…

facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s