Φυσικοθεραπεία: Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, συνέντευξη με τη φυσικοθεραπεύτρια Ειρήνη Κουτή

 

Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

φυσικοθεραπεία

Καθημερινά τα προβλήματα των ανθρώπων είναι πολλά και αντιμετωπίζονται κάποια με φάρμακα, με ιατρική φροντίδα, με καλυτέρευση του τρόπου ζωής, με τη γυμναστική κλπ., ενώ κάποια άλλα τα αφήνουμε στη τύχη τους…

Μία λύση σε αρκετά από αυτά είναι η φυσικοθεραπεία. Τι είναι η φυσικοθεραπεία και τι σημαίνει θα μας εξηγήσει η φυσικοθεραπεύτρια Ειρήνη Κουτή, μία αξιόλογη και υπεύθυνη επαγγελματίας.

Ειρήνη πότε γεννήθηκες, πού σπούδασες και ζεις αυτή τη στιγμή;

Γεννήθηκα το 1983 και ζω από τότε στην Αθήνα με εξαίρεση τα χρόνια των σπουδών μου που έγιναν στο ΣΕΥΠ Λαμίας(ΤΕΙ φυσικοθεραπείας). Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προβολή του θέματος της φυσικοθεραπείας, είναι κάτι που μου αρέσει και αγαπώ από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα.

Τι σε ώθησε να διαλέξεις τη φυσικοθεραπεία ως επάγγελμα;

Από μικρή μου άρεσαν θέματα με τη φυσική κατάσταση και την υγεία, έκανα ενόργανη γυμναστική 6 χρόνια στην παιδική μου ηλικία, αργότερα έπαιζα βόλεϊ, τα καλοκαίρια ακόμα και τώρα μπιτς-βόλεϊ, αυτό όμως που με τράβηξε είναι η αμεσότητα με τον άνθρωπο και η αίσθηση της προσφοράς με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο συνάνθρωπό μου. Θυμάμαι μικρό κορίτσι που έφτιαχνα κατασκευές από πηλό και πόσο μου άρεσε το αποτέλεσμα, το ίδιο και με τους ανθρώπους! Επίσης το κίνητρό μου αυξήθηκε με την είσοδό μου στο πανεπιστήμιο και την πορεία μου σε αυτό που ήταν πολύ οργανωμένη και ενδιαφέρουσα.

Τι είναι φυσικοθεραπεία με απλά λόγια; Πού βοηθάει τον καθημερινό άνθρωπο;

Η προσέγγιση στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων με φυσικά μέσα (κινητοποίηση των αμυντικών μηχανισμών του σώματος με διάφορες τεχνικές κλπ.). Είναι μία παραϊατρική μέθοδος για την πρόληψη, αποκατάσταση και θεραπεία σε θέματα που αφορούν το σώμα ενός ανθρώπου, όπως μυοσκελετικά, νευρολογικά, αναπνευστικά ή προβλήματα που προκύπτουν από τον αθλητισμό και από τραυματισμούς πάσης φύσεως. Εφαρμόζεται με τα χέρια μας, το σώμα μας αλλά και ειδικά μηχανήματα. Η βοήθεια που παίρνει το άτομο είναι τεράστιας σημασίας, βελτίωση της κίνησης, μείωση έως και εξάλειψη των συμπτωμάτων (πόνος), καλύτερη ποιότητα ζωής!

Υπάρχουν δυσκολίες στο χώρο σου;

Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή είναι σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο οπότε υπάρχουν περιστατικά δύσκολα που πολλές φορές με κάνουν να δακρύζω, ειδικά με μικρά παιδιά, η εμπιστοσύνη που χτίζω με τον ασθενή, να μπω στη θέση του, να κατανοήσω το πρόβλημα του, να τον κάνω να χαλαρώσει και να αισθανθεί άνετα για αυτό που τον ταλαιπωρεί, με βοηθούν να τις ξεπερνάω!

φυσικοθεραπεία1

Πολλοί φοβούνται τη φυσικοθεραπεία, είτε γιατί νομίζουν ότι πονάει ή θα πάθουν μεγαλύτερη ζημιά, είτε γιατί θεωρούν ότι είναι ακριβό «σπορ».

Εφόσον ο φυσικοθεραπευτής είναι επαγγελματίας και αγαπάει τη δουλειά του και έχει πλήρες ιστορικό του ασθενή (αν έχει διαβήτη, ζάχαρο, οστεοπενία κλπ.), δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, θα υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του και στον τρόπο ζωής του από μικρό έως άψογο! Τι είναι ακριβό και τι όχι είναι σχετικό. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι θεραπείες γίνονται δωρεάν εφόσον υπάρχει παραπεμπτικό ιατρού, αλλιώς υπάρχει κόστος επίσκεψης που ξεκινάει από τα 20 ευρώ, ανάλογα της διάρκειας της θεραπείας (50-90 λεπτά κάθε φορά) και της εμπειρίας του κάθε φυσικοθεραπευτή. Με 2-5 επισκέψεις την εβδομάδα και περίπου 10 θεραπείες σε σύνολο, το αποτέλεσμα είναι ορατό. Φυσικά δίνονται και οδηγίες ασκησιολογίας και πρόληψης θέσεων με εφαρμογή αυτών στο σπίτι ή στη δουλειά του!

Ειρήνη σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

Γιώργος ΠατσιλίβαςΔείτε εδώ όλα τα άρθρα του…


facebook

 

 

Με την Ειρήνη Κουτή [φυσικοθεραπεύτρια (συνεργάτης ΕΟΠΥΥ)] μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 697 725 4020.

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s