Χριστός και Μεγάλη Εβδομάδα. Μια άλλη προσέγγιση

Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

Μεγάλη ΕβδομάδαΔεν έχει σημασία αν παραδεχόμαστε την ύπαρξη του Χριστού, αν νηστεύουμε ή αν ακολουθούμε κατά γράμμα την Ορθόδοξη Πίστη. Η ανάγκη να βρούμε κάτι κρυμμένο, κάποια αδικία που βιώνουμε, ένα βαθύ μυστήριο της ψυχής μας, εκφράζεται με κάποιο τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ίσως γιατί απουσιάζουν άνθρωποι, και ζωντανοί που είναι σα νεκροί αλλά και νεκροί γιατί και αυτοί υπήρξαν πάνω στη γη ζωντανοί, ίσως διότι μας λείπουν πράγματα και καταστάσεις. Κάτι θα μας επηρεάσει από τα βιώματά μας, από το γενικό κλίμα και σκεφτόμαστε τη ζωή μας, ζητώντας κάτι καλύτερο. Ίσως οι συμβολισμοί των ημερών…

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εικόνες της ζωής του Χριστού εναλλάσσονται με απίστευτη ταχύτητα, τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι προβληματισμοί κυριαρχούν, τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα… Μηνύματα που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και που δεν έχουμε εξήγηση να δώσουμε. Ακόμα τα ψάχνουμε. Αφορούν την αγάπη, το σεβασμό, την κατανόηση, την αλληλεγγύη. Για αυτά παλεύουμε, απλώς τα ξεχνάμε. Τα συζητάμε μεταξύ μας, με περίσσιο πάθος μεν, υποκριτικό ταλέντο δε, αφού τις περισσότερες φορές αδιαφορούμε, πίσω από φτηνές δικαιολογίες.

Αυτό που νιώθω τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι ότι το θαύμα δεν θα γίνει ποτέ με το μαγικό ραβδάκι. Θα συμβεί όμως αν αντιληφθούμε τη ζωή, τον κόσμο, τη φύση, τον εαυτό μας. Αν αποφασίσουμε να δούμε τα υπαρκτά, τα σημαντικά, όχι τα περιττά και τα ανούσια, που τις περισσότερες φορές στεκόμαστε. Για αυτό και μπροστά στις μεγάλες αξίες δεν μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση, άσχετα αν δεν τις εφαρμόζουμε. Σκέφτομαι πόσα μου δίνει το φαινόμενο «Χριστός». Δεν έβλαψε. Δεν έχει βρεθεί -ή τουλάχιστον δεν το γνωρίζω εγώ- να έχει πράξει αδικία. Αγάπη έδωσε (θέλω αγάπη), ελευθερία ζήτησε (θέλω και από αυτή), κατανόηση έδειξε (και ποιος δεν θέλει, άρα και εγώ), αδικήθηκε (υπάρχει κάποιος που θα πει ότι δεν έχει νιώσει αδικία;), στο τέλος νίκησε (ποιος θέλει να χάσει;)!!! Δεν έχει σημασία τι πιστεύω και πού. Πρόσωπο, άνθρωπος ή Θεός, ο Χριστός θεωρείται κάτι μοναδικό στην ιστορία.

Αυτό που τελικά εισπράττω τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η ανάγκη για περισσότερη ανθρωπιά, για παρέα, ανάγκη διαλόγου και επικοινωνίας. Με τον εαυτό μας, το συνάνθρωπό μας, με τη ζωή μας. Συνέχεια και αδιάκοπα. Και το γλέντι θα έρθει. Όπως την Κυριακή του Πάσχα.

Γιώργος ΠατσιλίβαςΔείτε εδώ όλα τα άρθρα του…


facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s