Ο μύθος της γυναίκας που «ξέρει πώς να κρατήσει τον άντρα»

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα

ba2bb4f28fb62aed749eb96370fbc7a8Στις σχέσεις υπάρχουν 2 ειδών γυναίκες: οι διπλωμάτισσες και τα ντουβάρια. Οι πρώτες, με γαλιφιές και πονηράδα, χειρίζονται τον σύντροφό τους με έμμεσο τρόπο ώστε να καταφέρνουν πάντα αυτό που θέλουν και οι δεύτερες, χωρίς κόλπα και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, παραμένουν αυτές που είναι και τολμούν να το δείξουν. Και είναι ντουβάρια γιατί δεν εννοούν να εμπεδώσουν τις συμβουλές των γιαγιάδων πως «η έξυπνη γυναίκα ξέρει πώς να κρατήσει έναν άντρα». Δηλαδή, να κάνει τον άντρα να νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι, να φέρεται διπλωματικά, αλλά τελικά αυτή να λύνει και να δένει. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: «ο άντρας να σε ξέρει από τη μέση και κάτω». Τώρα αν εσύ θέλεις να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του, με κάθε κόστος, τα καλά και τα στραβά σου, είναι δικό σου πρόβλημα.

Ο άντρας ποτέ δεν ξέρει πραγματικά τι σκέφτεται και τι κάνει η διπλωμάτισσα, παρόλα αυτά κοιμάται ήσυχος γιατί η εικόνα που του παρουσιάζει και κυρίως τα λόγια που του λέει είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του. Δεν τσακώνεται μαζί του, αλλά τον φέρνει στα νερά της και αυτός νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο. Τα συναισθήματά της προσαρμόζονται και εκφράζονται ανάλογα με τις περιστάσεις. Υιοθετεί τον παραδοσιακό ρόλο της νοικοκυράς στο σπίτι για να τον κάνει να νιώθει αφέντης και έτσι κρατάει καλά το κελεπούρι μην της φύγει. Και εννοείται πως η ίδια τακτική ακολουθείται στο γιο και κληροδοτείται στην κόρη.

Η γυναίκα-ντουβάρι από την άλλη, τσακώνεται και τα λέει χύμα και τσουβαλάτα. Με την ίδια θέρμη θα φωνάξει «σ’αγαπώ» όταν παθιάζεται και «σε μισώ» όταν πνίγεται. Θα του μαγειρέψει παστίτσιο – κι ας το κάψει – για να τον ευχαριστήσει αλλά δε θα πάρει όλο το βάρος της λάντζας πάνω της γιατί πολύ απλά έχει και άλλα πράγματα να κάνει. Και αξιώνει μια ειλικρινή, χωρίς δεύτερες σκέψεις, επικοινωνία. Βέβαια, αν ο άντρας είναι γαλουχημένος με τις αντιλήψεις της διπλωμάτισσας μάνας, δε μπορεί να εκτιμήσει την ευθύτητά της και είναι σαν να παίρνει φόρα και να χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο. Τότε είναι που βρίσκονται οι έμπειρες να την παροτρύνουν να μεταπηδήσει στην πρώτη κατηγορία. Αυτή εύχεται να μπορούσε να είναι σαν αυτές, παρότι τις αντιπαθεί και προσπαθεί , αλλά δεν τα καταφέρνει. Γιατί στην πρώτη ευκαιρία που της δίνεται και παρά τις πρόβες που έχει κάνει, αντί να πάει μέσω Ρώμης για να πετύχει το σκοπό της και να μην ανοίξει μύτη, πάει κατευθείαν στον προορισμό της και μάλιστα τρέχοντας. Δηλαδή, λέει τα πράγματα με το όνομά τους α-μέ-σως.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο γυναικών έγκειται στο γεγονός ότι η πρώτη μελετά τι θέλει ο άντρας με στόχο την εξυπηρέτηση του δικού της συμφέροντος, ενώ η δεύτερη δεν μελετά καθόλου και γι΄αυτό μερικές φορές μένει μετεξεταστέα. Η πρώτη έχει πάντα δεύτερες σκέψεις, ενώ η δεύτερη δεν προλαβαίνει να σκεφτεί γιατί τα ξεφουρνίζει. Ο άντρας που θα ερωτευθει τη διπλωμάτισσα δεν ξέρει με ποια πραγματικά έχει να κάνει και ζει στον κόσμο του ενώ αυτός που θα ερωτευθεί το ντουβάρι ξέρει ποια έχει απέναντί του και ζει στον κοινό τους κόσμο.

Ποια είναι αληθινά ευτυχισμένη; Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως η πρώτη τα έχει καλά με τον άντρα της, ενώ η δεύτερη με τον εαυτό της.

magika

Μαρία Πατσιλίβα
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα της…

 


facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s