Ο καλός χριστιανός που πληγώνει

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα

blblbbbbb-e1447449096110 Στην αρχή σε ξεγελά. Είναι αυτός ο ήσυχος συγγενής, αδελφή, ξαδέλφη, θεία, γείτονας, φίλος, με τον ενάρετο βίο και το προφίλ του σωστού οικογενειάρχη. Που μελετά την Αγία Γραφή σχεδόν καθημερινά, που οι συζητήσεις του πάντα καταλήγουν να θυμίζουν μάθημα στο κατηχητικό, που συμπονά τους φτωχούς (αρκεί να είναι ομόθρησκοι) και ενίοτε τους βοηθά. Εκκλησιάζεται ανελλιπώς ή συμμετέχει σε χριστιανικές συγκεντρώσεις, ανάλογα με την αίρεση στην οποία ανήκει. Το βράδυ κοιμάται ήσυχος γιατί τα έχει βρει, όπως πιστεύει, με τον εαυτό του και με το Θεό και γιατί έχει εξασφαλίσει μια θέση στον παράδεισο.

Και πού είναι το κακό, θα μου πεις. Πουθενά.  Μέχρι τη στιγμή που αυτός ο, κατά τα άλλα, αγαπητός εν Χριστώ αδελφός θα κρίνει ότι έχεις βγει από το δρόμο του Θεού και ότι είναι χρέος του να σε φέρει στον ίσιο δρόμο. Θεωρώντας εαυτόν χριστιανό με μάστερ και γνώστη του καλού και του κακού, θα σου κουνήσει επιδεικτικά το δάκτυλο και, στο όνομα του Κυρίου του, θα σε χαρακτηρίσει για τις επιλογές σου. Και μάλιστα με τα πιο σκληρά λόγια. Με πρόσχημα τη δική σου σωτηρία, θα σου προτείνει να μετανοήσεις, σαν την πόρνη που μύρωσε τα πόδια του Ιησού.  Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σου ανοίγει τα μάτια ή  ότι αποκαθιστά τις αδικίες που προκαλείς λόγω των αμαρτημάτων σου, τοποθετεί τον εαυτό του σε μια ανώτερη θέση από σένα, αυτή του παντογνώστη κριτή. Κι όλα αυτά αδιαφορώντας για τις συνέπειες των δήθεν καλοπροαίρετων συμβουλών του είτε στη σχέση σας είτε στην ψυχική σου ηρεμία.

Νομίζει πως ο σκοπός του είναι ανιδιοτελής. Όμως ούτε ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως με αυτό τον τρόπο σε θυσιάζει στο βωμό του κρυφού, υπέρμετρου εγωισμού του.  Ο καλός αυτός χριστιανός είναι ο λύκος που δε γνωρίζει πως είναι λύκος και περνιέται για πρόβατο. Και γίνεσαι το μέσο για να εκτονωθεί η κακία που κουβαλάει στη μαύρη ψυχή του. Σε κρίνει, παραβλέποντας τις διδαχές του Κυρίου και μάλιστα μια από τις κυριότερες: Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε. Και όπως, πολύ εύστοχα είχε πει ο Άγιος Δημήτριος, Μητροπολίτης Ροστόβ : «Μην κοιτάς τις αμαρτίες των άλλων αλλά πρόσεχε τη δική σου κακία. Ο άνθρωπος που κατακρίνει τους άλλους μοιάζει με έναν πονηρό καθρέφτη, ο οποίος, ενώ αντανακλά τους άλλους, τον εαυτό του δεν τον βλέπει. Μοιάζει επίσης και με ένα ακάθαρτο λουτρό το οποίο πλένει τους άλλους ενώ το ίδιο μένει άπλυτο.»

magika

Μαρία Πατσιλίβα
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα της…

 


facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s