Δρ. Λίζα Βάρβογλη (ψυχολόγος-συγγραφέας): Ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει μια καλύτερη ζωή!

Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

Λίζα Βάρβογλη

Σε μία κοινωνία που μαστίζεται από προβλήματα, άγχος και αποξένωση, που οι άνθρωποι δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις σε σωρεία θεμάτων, υπάρχει μια γυναίκα μορφωμένη, έξυπνη, σεμνή και διακριτική, που μας μιλάει για τη ζωή, την ψυχολογία και την ίδια, σε μία συνέντευξη που ξεχειλίζει από υγεία σκέψης και διαύγεια του νου και μας δείχνει το δρόμο για μία καλύτερη ζωή, μέσα από απλά και κατανοητά στοιχεία που τα βρίσκουμε παντού! Η  Δρ. Λίζα Βάρβογλη (MA, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια) είναι στο Lifonomy!

——-
Λίζα χαίρομαι που σε έχουμε στο Lifonomy! Πώς μπορούμε να βάλουμε αγάπη σε κάθε μας πράξη;
Κι εγώ χαίρομαι Γιώργο που βρισκόμαστε εδώ! Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να το καταφέρουμε είναι να ξεκινήσουμε πιστεύοντας ότι η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη. Λέμε λοιπόν στον εαυτό μας «κάνω αυτό που έχω να κάνω με αγάπη». Και αν το κάνουμε αρκετά συχνά θα μας γίνει καλή συνήθεια!

Αγάπη

Μιλάς για μία βιταμίνη «Ψ», τι επιδράσεις έχει πάνω μας και πού τη βρίσκουμε;
Ο όρος Βιταμίνη «Ψ» είναι δική μου επινόηση! Με αυτόν εννοώ ότι όλοι χρειαζόμαστε για την ψυχή μας θετικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες που δίνουν στο σώμα μας τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι γερό και δυνατό. Η βιταμίνη «Ψ» βρίσκεται μέσα μας, στη θετική σκέψη και το θετικό συναίσθημα. Η βιταμίνη «Ψ» περιέχει αγάπη, ηρεμία, ευγνωμοσύνη, χαρά, ευεξία, όλα αυτά τα καλά, θετικά και χρήσιμα! Και ποτέ δεν μπορεί να πάρει κανείς υπερβολική δόση, ούτε έχει παρενέργειες! Όσο για την επίδραση της θετικής σκέψης στη ζωή μας, τα επιστημονικά άρθρα δίνουν ατράνταχτα στοιχεία: μας βοηθάει να νιώθουμε όμορφα, να έχουμε αυτοπεποίθηση, αρμονικές σχέσεις, καλή διάθεση, καλή σωματική υγεία, δημιουργικότητα, ψυχική δύναμη, καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής και τις ασθένειες, να έχουμε πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακό επεισόδιο, περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής!

Η θετική στάση είναι εφικτή με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;
ΝΑΙ! Η θετική στάση ζωής δεν έχει να κάνει με τις εξωτερικές καταστάσεις της ζωής μας, που συχνά δεν τις ορίζουμε, αλλά με τον τρόπο που επιλέγουμε να αντιδράσουμε σε αυτές, κάτι που το ελέγχουμε. Είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε αν θα γκρινιάζουμε και θα μιζεριάζουμε ή αν θα βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξα και θα φροντίζουμε να περνάμε καλά.

Γιατί υπάρχει τόση δυσκολία κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων και των σχέσεών τους;
Οι άνθρωποι φοβούνται, νομίζουν ότι ο άλλος θα τους την «φέρει», δεν έχουν διδαχθεί τα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας, θέλουν να πάρουν χωρίς να δώσουν και, κυρίως, δε γνωρίζουν τον εαυτό τους.

δυσκολία σχέσεις

Λίζα αποσαφήνισέ μου με απλές λέξεις την «ψυχοθεραπεία» και την «ψυχανάλυση»…
Η ψυχανάλυση διατείνεται ότι όλα τα προβλήματα του ανθρώπου σχετίζονται με τα πρώτα χρόνια της ζωής του και με τη σχέση που το άτομο είχε με την μητέρα και τον πατέρα του. Προσπαθεί να βρει τα αίτια του σημερινού προβλήματος αναλύοντας το παρελθόν του ανθρώπου και επιμένοντας στις σχέσεις με τη μητέρα και τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας.
Αντίθετα, η ψυχοθεραπεία έχει στόχο να βοηθήσει το άτομο να λύσει τα προβλήματά του στο «εδώ και τώρα». Λαμβάνει υπόψη τη βρεφική και παιδική ηλικία, αλλά, ανάλογα με την κατεύθυνση, εστιάζει σε διαφορετικά στοιχεία του παρόντος και του πρόσφατου παρελθόντος. Για παράδειγμα, η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μία από τις καλύτερα τεκμηριωμένες επιστημονικά μορφές ψυχοθεραπείας εστιάζει στο να αλλάξει τις διαστρεβλωμένες σκέψεις του ανθρώπου για να τον βοηθήσει να αλλάξει το συναίσθημα αλλά και τη συμπεριφορά του. Αυτό είναι εφικτό σε μικρό αριθμό συνεδριών, σε αντίθεση με την ψυχανάλυση που χρειάζεται δουλειά πολλών ετών.

Lisa Varvogli1

Ακούω πολύ κόσμο να μιλάει για «κρίση πανικού», τι συμβαίνει;
Όταν ο άνθρωπος στρεσάρεται, αγχώνεται, αισθάνεται ότι δε μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις, τα προβλήματά του και όλα αυτά συσσωρεύονται και έχουν διάρκεια, τότε «λυγίζει» και παθαίνει κρίση πανικού. Δηλαδή χτυπάει το καμπανάκι κινδύνου ότι πρέπει να διαχειριστεί κανείς τα πράγματα με άλλο τρόπο. Και να πούμε εδώ ότι κρίση πανικού δεν παθαίνουν οι αδύναμοι άνθρωποι, αλλά μάλλον οι δυνατοί, αυτοί που φορτώνουν τόσο ώστε κάποια στιγμή δεν αντέχουν και λυγίζουν. Και μια που λέγαμε για ψυχοθεραπεία προηγουμένως, να σας πω ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Τι μπορεί να προσφέρει ένας ψυχολόγος σε έναν άνθρωπο, γιατί να απευθυνθεί κάποιος σε έναν «ειδικό» της ψυχής; Πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά ή το θεωρούν ακόμα ταμπού!
Αυτό που προσφέρει ο ψυχολόγος σε έναν άνθρωπο είναι «εργαλεία» για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, σε ένα πιο βαθύ και ουσιαστικό επίπεδο αλλά και «εργαλεία» για να μάθει να διαχειρίζεται τη ζωή του, τα συναισθήματά του, τις σχέσεις του.

Think positive

Διαβάζω τις σπουδές σου στο βιογραφικό σου και εντυπωσιάζομαι! Πες μου δυο λόγια για αυτές. Και για τα βήματα που τις ακολουθούν…
Ξεκίνησα με βασικές σπουδές στην ψυχολογία, με μεράκι, θετική σκέψη και αισιοδοξία, χωρίς να ακούω αυτούς που έλεγαν «μα τι δουλειά θα κάνεις με αυτές τις σπουδές;». Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια Tufts, Northeastern και Harvard, όπου και εργάστηκα για πολλά χρόνια στο πανεπιστημιακό του νοσοκομείο Children’s Hospital, Harvard Medical School. Εξακολουθώ να πηγαίνω σε σεμινάρια, μετεκπαιδεύσεις και να συμμετέχω σε επιστημονικά συνέδρια. Η γνώση δεν τελειώνει ποτέ! Είμαι τυχερή που διδάσκω στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας»: ανανεώνομαι ως άνθρωπος και ως καθηγήτρια και διαρκώς διευρύνω τις γνώσεις και τους ορίζοντές μου.

Λίζα Βάρβογλη

 

Λίζα πόσο δύσκολο είναι να προσαρμόζεσαι -ψυχικά και συναισθηματικά- σε κάθε άνθρωπο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τη μία συνεδρία στην άλλη;
Επειδή ακριβώς κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός, η προσαρμογή είναι εύκολη… Βοηθάει βέβαια και η εμπειρία. Έχοντας δει μερικές χιλιάδες ανθρώπους επαγγελματικά, νομίζω ότι έχει γίνει δεύτερη φύση μου να μπορώ να συντονιστώ με τον άνθρωπο απέναντί μου.

Πού μεγάλωσες και τι ονειρευόσουν να γίνεις όταν ήσουν μικρή; Σίγουρα όχι ψυχολόγος φαντάζομαι…
Όπως γράφω και στο βιογραφικό στα παραμύθια μου, για φανταστείτε μία πόλη όμορφη σαν παραμύθι, χτισμένη στην αγκαλιά της θάλασσας με έναν πύργο λευκό, ωραίες πλατείες και πορφυρά ηλιοβασιλέματα… Εε λοιπόν, σε μια τέτοια παραμυθένια πόλη γεννήθηκα και μεγάλωσα! Κατάλαβες ποια είναι ή να το πάρει το ποτάμι; Είναι η Θεσσαλονίκη! Και όμως, από μικρή ήθελα να γίνω ή ψυχολόγος ή συγγραφέας ή λαογράφος. Τελικά έγινα τα δύο πρώτα!

Δρ Λίζα Βάρβογλη

Τι σημαίνει παιδί; Διδάσκουμε τα παιδιά μας ή τελικά διδασκόμαστε από αυτά;
Παιδί σημαίνει αγάπη, ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή ψυχή, μεγάλη καρδιά, εξερεύνηση, παιχνίδι, άπειρες δυνατότητες… Διδάσκουμε στα παιδιά μας πληροφορίες και γνώσεις, τα διδάσκουμε με τη συμπεριφορά μας αξίες και προτεραιότητες, αλλά, τελικά τα παιδιά μάς διδάσκουν μαθήματα ζωής, αν ανοίξουμε τα μάτια, τα αυτιά και κυρίως την ψυχή μας για να τα καταλάβουμε.

Μαθαίνω πως αγαπάς τα παραμύθια καθώς γράφεις κιόλας, ποια η σχέση τους με τη ζωή;
Τα παραμύθια που γράφω σχετίζονται άμεσα με τη ζωή και με τη θετική ψυχολογία, παρόλο που δεν είναι καθόλου διδακτικά και διαβάζονται για ευχαρίστηση. Ωστόσο περιέχουν κάποιο θετικό μήνυμα και στοχεύουν να ενδυναμώσουν τα παιδιά. Το πιο πρόσφατο παραμύθι που έγραψα είναι «Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Γλυκού» και ήρωες είναι η Ανελάντα και ο Μάξιμος, δυο παιδιά που κυνηγάνε μυστήρια και έχουν σαν μότο τους το «Μπορώ και τα καταφέρνω».

Lisa Varvogli και όμορφα παραμύθια

Λίζα απάντησε μου με δύο λέξεις στα εξής
Αγάπη: μαγνήτης και πυξίδα
Φιλία: ψυχή με ψυχή
Έρωτας: πάθος και ένταση
Ελευθερία: απέραντοι ορίζοντες
Οικογένεια: ρίζες και φτερά
Θρησκεία και Πίστη: δρόμοι ψυχής

Και η γνώμη σου για
το τσιγάρο: απόλαυση για μερικούς, αλλά με βαρύ τίμημα υγείας
το ποτό: καλό με μέτρο
τα ναρκωτικά: θάνατος

Αγαπημένη σου φράση…
«Σκέψου θετικά!»

Μελλοντικός στόχος…
Μια σειρά από πρακτικά βιβλία ψυχολογίας για ενήλικες και μια σειρά από βιβλία για παιδιά που περνάνε θετικά μηνύματα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και βάζουν τα θεμέλια για μια καλή, με νόημα ζωή. Τα βιβλία για μικρούς και μεγάλους είναι ήδη στα σκαριά…

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;
Καθένας βρίσκει το δικό του νόημα… Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής!

Τι θεωρείς υπέρβαση;
Να μπορείς να βρεις νόημα και ομορφιά ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

η δύναμη της σκέψης

 

Τι συμβουλεύεις τους αναγνώστες μας;
Να αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς να είστε εγωιστές, να αγαπάτε τους άλλους χωρίς να γίνεστε χαλί να σας πατήσουν και να σκέφτεστε θετικά!

Λίζα σε ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συζήτηση!
——-
Πολλά από τα καθημερινά μας θέματα έχουν λύση ή δεν είναι καν προβλήματα ή η σκέψη μας τα διαστρεβλώνει. Υπάρχουν και άλλες πλευρές και οπτικές σε αυτά που μας ταλαιπωρούν αλλά πολλές φορές δεν τις ξεχωρίζουμε. Κουβεντιάζοντας όμως με τη Λίζα Βάρβογλη, τα θετικά συναισθήματα πλημμύρισαν το μυαλό μου και ένιωσα ότι στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Διαπίστωσα πως με μία της λέξη μπορεί να μου αλλάξει τη διάθεση και να με κάνει να δω τα πράγματα διαφορετικά, πιο χαρούμενα, πιο αληθινά! Νιώθω πως είμαι ένας «καινούργιος» άνθρωπος!

Γιώργος ΠατσιλίβαςΔείτε εδώ όλα τα άρθρα του…


facebook

 

 

Περισσότερες «θετικές σκέψεις» και πληροφορίες

-Στην υπέροχη ιστοσελίδα της: http://varvogli.com/

-Στο παραμυθένιο της ιστολόγιο: http://anelanda.gr/liza/

-Και στην επίσημη σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/lvarvogli

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s