Γυναίκες

Της Μάριον Άνθη (ηθοποιός)

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσιλίβας

Μάριον Άνθη

Εδώ και χρόνια προσπαθούν να βρουν τη θέση και τις ισορροπίες τους στο σύγχρονο κόσμο. Ως εργαζόμενες, ως καλλιτέχνιδες, ως επιστήμονες, ως μητέρες, ως σύντροφοι ή ερωμένες και όλα αυτά μαζί σε ένα τις πιο πολλές φορές. Ξέχασα και το σημαντικότερο: ως κόρες. Γιατί αρχικά, η γυναίκα γαλουχείται μέσα στην ελληνική οικογένεια, όπου διαμορφώνεται η βάση της συμπεριφοράς της. Μιας συμπεριφοράς αρκετά ενοχικής τις περισσότερες φορές, ακόμα και ως προς την ίδια της τη φύση. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ό,τι και να κάνει δεν είναι ποτέ αρκετό, έχει μάθει, αν μη τι άλλο, πρωτίστως να κρύβεται για να μην συντριβεί από νωρίς η δική της βούληση, το δικό της «θέλω».

Αν υπήρχε ισότητα, οι γυναίκες δε θα πάλευαν ακόμα για τα αυτονόητα, για μια ισότιμη θέση στην οικογένεια, για μια ισότιμη θέση στην οικονομία, στην εργασία, στο γάμο, στη σχέση. Το αστείο είναι ότι μεγαλώνουν με την ψευδαίσθηση ότι η ισότητα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη. Όταν όμως έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα του κοινωνικού κατεστημένου, τότε καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για εμπαιγμό. Βγαίνοντας από την οικογένεια στην ευρύτερη κοινωνία κάθε γυναίκα έχει ήδη καταλάβει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ευθέως τα όνειρά της ούτε σε προσωπικό ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει πάντα να είναι «υπό την προστασία» ενός άντρα, αλλιώς είναι πλήρως εκτεθειμένη.

Γυναίκα

Η αλήθεια είναι, ότι οι γυναίκες προσπαθώντας να αντιδράσουν σε αυτόν τον καλά στημένο κοινωνικό μηχανισμό, έπεσαν σε μια παγίδα, στη μίμηση των αντρών και στην άρνηση του ίδιου τους του φύλου, προκειμένου να πετύχουν μια άνοδο στην κοινωνική πυραμίδα. Τη δόξα ουδεμία εμίσησε άλλωστε. Αυτή η συμπεριφορά είχε πολλαπλά επακόλουθα τόσο για την ίδια τη γυναίκα, όσο και για τους άντρες. Το κυριότερο είναι η αλλοτρίωσή της και ο κατασπαραγμός των αντρών θέλοντας να εκδικηθεί ενδόμυχα για όλη αυτήν την καταπίεση, αλλά και να πάρει τη θέση τους. Άρχισε να τους κατατρώει με το δικό της μοναδικά βασανιστικό τρόπο. Αλλά, κυρίως, άρχισε να τους ευνουχίζει, καθώς η δύναμή της είναι κατά φύσιν πολύ μεγαλύτερη.

Οι άντρες από την άλλη, θέλοντας να προστατευτούν, αλλά και να κρατήσουν τα κεκτημένα, κλείστηκαν στην ατομικότητά τους. Φυσικό επακόλουθο. Η ρήξη στη σχέση τους είναι πιο έντονη από ποτέ, κατά τη γνώμη μου, με το σεξουαλικό στοιχείο να δεσπόζει και την αγάπη να απουσιάζει. Η κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις και της κοινωνίας ολόκληρης καθρεφτίζεται στο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στα δύο φύλα, που αναλώνονται στην πάλη των ενστίκτων για το ποιο από τα δύο θα επιβληθεί.

Βέβαια, δε λέω ότι είναι πάντα έτσι, αλλά οι εξαιρέσεις μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


 

Περισσότερα για τη Μάριον Άνθη: https://www.facebook.com/marionanthi1/

facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s