Η μουσική σχολή GiG και ο Δημήτρης Μυστακίδης αποκαλύπτουν τα μαγευτικά μυστικά της λαϊκής κιθάρας!

Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

gigΤο Guitar Institute of Greece [GiG] είναι μία πρωτοποριακή και καινοτόμος σχολή κιθάρας, διαφορετική από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τα κλασικά ωδεία, απόλυτα όμως αφοσιωμένη και εξειδικευμένη στη διδασκαλία όσων απαιτούνται, τόσο για τη γνώση και εξοικείωση με το όργανο και τη μουσική θεωρία, όσο και για την πλήρη και δεξιοτεχνική κατοχή αυτού. Διδάσκονται όλα τα στυλ μουσικής, σε όλα τα είδη κιθάρας και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες! Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο αυτό, το GiG ξεκινάει νέους κύκλους σεμιναρίων με καταξιωμένους κιθαρίστες, που θα λαμβάνουν χώρα στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες των κατά τόπους σχολών. Ο νέος αυτός κύκλος εγκαινιάζεται με τον δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας Δημήτρη Μυστακίδη!

Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του -ως κιθαρίστας- στις μπάντες του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου και από τις δισκογραφικές του δουλειές «16 ρεμπέτικα με κιθάρα» και «Εσπεράντο» που περιέχουν τραγούδια από όλες τις περιόδους του αστικού λαϊκού τραγουδιού, ενορχηστρωμένα αποκλειστικά με λαϊκές κιθάρες. Επίσης έχει και μία ακόμα ιδιότητα, αυτή του δασκάλου. Από το 2001 είναι καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Δημήτρης Μυστακίδης

Συνομιλώντας με το Δημήτρη Μυστακίδη, μου αποκάλυψε ότι η λαϊκή κιθάρα είναι ο σκελετός πάνω στον οποίο χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της αστικής λαϊκής μουσικής, που αναπτύχθηκε στα αστικά κέντρα. Είναι η σύζευξη των κλιμάκων από την Ανατολή με την εναρμόνιση από τη Δύση.  Επηρεάστηκε από μικρός, διότι στο σπίτι η οικογένεια του άκουγε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, οπότε αυτή τη μουσική αγάπησε και αυτή η κιθάρα έπαιζε στα τραγούδια, αλλά στην πορεία όταν ανακάλυψε το μέγεθος της τεχνικής της και την ουσία της δουλειάς που κάνει, την αγάπησε ακόμα περισσότερο! Για τα σεμινάρια μου είπε ότι στο θεωρητικό κομμάτι του Σαββάτου οι συμμετέχοντες θα καταλάβουν ποιες κλίμακες χρησιμοποιούνται και με ποιον τρόπο η κιθάρα μπαίνει μέσα στο ρεπερτόριο. Στο πρακτικό κομμάτι των σεμιναρίων της Κυριακής, θα πάρουν μια αρκετά μεγάλη ιδέα από τον τρόπο που λειτουργούν οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται -που αναπτύχθηκαν μαζί με το ρεπερτόριο σε ένα εύρος 60 χρόνων- και που είναι πολλές και διαφορετικές!

gig7

Επίσης ο καθηγητής και υπεύθυνος σπουδών των σχολών GiG, μουσικός Μάριος Μούρμουρας μου τόνισε πως ο μόνιμος στόχος της σχολής GiG είναι να διαμορφώσει ολοκληρωμένους μουσικούς. Έτσι, εκτός από τα προγράμματα σπουδών της Κιθάρας, διοργανώνει σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς (κυρίως κιθαρίστες) από την Ελλάδα, αλλά σύντομα και από το εξωτερικό, που έχουν να πουν και να δείξουν πολλά, πάνω σε όλα τα στυλ μουσικής και σε όλα τα είδη κιθάρας. Ο σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι να μεταδοθεί στους μαθητές η γνώση και η εμπειρία των εισηγητών, να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κιθάρα και τα μυστικά της, να τα αφομοιώσουν στο παίξιμο τους και να μπορέσουν να βρουν το δικό τους μουσικό τρόπο έκφρασης!

GiG-Mystakidis

 

Το Σάββατο λοιπόν 12/3/2016 στις 12:00 στην πρότυπη σχολή κιθάρας GiG της Αθήνας (Ερεσού 29 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια) θα πραγματοποιηθεί δίωρο σεμινάριο με θέμα «Δομή, μελωδική και αρμονική ανάπτυξη των Λαϊκών δρόμων» με εισηγητή του σεμιναρίου τον Δημήτρη Μυστακίδη. To σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με την αστική λαϊκή μουσική, είτε ως μουσικοί είτε ως τραγουδιστές ανεξαρτήτως μουσικών γνώσεων και επιπέδου.
Ακολουθεί την Κυριακή 13/3/2016 στις 12:00 τρίωρο σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στις τεχνικές της λαϊκής κιθάρας». Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν κιθαρίστες που θέλουν να αποκτήσουν μια εικόνα του τρόπου λειτουργίας αλλά και των τεχνικών της λαϊκής κιθάρας.

Γιώργος ΠατσιλίβαςΔείτε εδώ όλα τα άρθρα του…


facebook

 

 

Το GiG το βρίσκουμε διαδικτυακά:
http://www.gig.com.gr/gig/
https://www.youtube.com/user/gigcomgr

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
καθημερινά 16:00 – 20:00 στα τηλέφωνα:
Αθήνα: 210 3810991
Πειραιάς: 210 4101811

Κόστος συμμετοχής:
Σάββατο: 10€
Κυριακή: 30€
Σαββατοκύριακο: 30€

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s