Ο ζωγράφος Mike, με τον δημιουργικό ήχο του πινέλου του, καλεί τις αληθινές αξίες της ζωής!

Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

Άλογο που ξεπηδάειΖωγραφική, μια μορφή τέχνης όπου το χρώμα είναι απαραίτητο μέσα της, όπως το σκοτάδι ζητάει τη νύχτα. Είναι εκρηκτική αλλά ήρεμη. Παίζει και σαρκάζει. Σκοτώνει και ανασταίνει. Θυμίζει και νοσταλγεί. Γνώρισα έναν άνθρωπο που ασκεί την τέχνη αυτή. Με το πινέλο του εξάπτει τη φαντασία, καταγράφει τη ζωή, την αποκαλύπτει. Αθόρυβα, όπως το χρώμα που ακουμπάει στον καμβά. Αλλά ποτέ ένα έργο του δεν μένει σιωπηλό. Έχω την τιμή να συζητώ με τον ζωγράφο Mike (κατά κόσμον Μιχάλης Τζαμαλής) στο Lifonomy!

mike

Mike χαίρομαι πολύ που βρισκόμαστε στο Lifonomy! Πού μεγάλωσες;

Και εγώ Γιώργο! Μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο με μεγάλη επιρροή στη ζωή μου από τη θάλασσα, υπάρχει μεγάλη αγάπη και τρέλα στα έργα μου με τη θάλασσα! Τελείωσα ΙΕΚ διακόσμησης με υποτροφία. Η ζωγραφική υπήρχε μέσα μου από μικρό παιδί. Ξεκίνησα αυτοδίδακτος.

Πώς νιώθεις την Τέχνη;

Η Τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα συναισθημάτων. Χρειάζεται αγάπη και όσο προσπαθείς να υπάρχει ψυχή σε αυτό που κάνεις. Με την τέχνη μπορείς να «αλλάξεις» έναν άνθρωπο, καταθέτω αυτά που νιώθω μέσα στον καμβά ή όπως γίνεται και σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, είναι στο χέρι του άλλου τι θα δει, τι θα πάρει, τι θα ακούσει και το πώς θα το αντιμετωπίσει.

παιδί

Πες μου για τα πρώτα βήματα και για τις επιρροές σου, από πού προέκυψαν;

Η σκέψη της ζωγραφικής με γοήτευε, δειλά δειλά ζωγράφιζα από μικρό παιδί σε καλό επίπεδο, μετά προχώρησα με λάδια σε καμβά. Ξεκίνησα μόνος μου στην αρχή, βλέποντας εκπομπές, μετά συνέχισα με βιβλία που μου έδωσαν τις πρώτες ισχυρές βάσεις. Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος με μια προσπάθεια ατομική να εξελιχθώ, βιβλία, βίντεο, από όπου μπορούσα να πάρω ερεθίσματα. Ώσπου τα τελευταία χρόνια ήρθα σε επαφή με ανθρώπους του χώρου που με βοήθησαν λίγο παραπάνω! Η στροφή η μεγάλη έγινε στην πρώτη μου έκθεση. Είδα ότι μπορούσα να πατήσω πιο γερά στα πόδια μου και πώς μπορώ να κινηθώ για να το κάνω πραγματικότητα, είχε αρχίσει και με έτρωγε, φούντωνε μέσα μου. Φυσικά δεν είναι θέμα ότι κάνεις κάτι ωραίο και το συνεχίζεις επειδή έχεις την αποδοχή του κόσμου, είναι κάτι πολύ παραπάνω, είναι ουσιαστικά μια αγνή μορφή να εκφράσω τα συναισθήματα, κάτι που στη ζωή μπορεί να μην το καταφέρεις, βλέπουμε τις ανθρώπινες σχέσεις γύρω μας και τις καταστάσεις που επικρατούν, ενώ μέσα από τον καμβά μπορώ να πω ακριβώς αυτό που θέλω! Ο καθένας μπορεί να γοητευθεί, να το παρεξηγήσει, μπορεί οτιδήποτε αλλά εγώ θα έχω εκφράσει αυτό που επιθυμώ.

Δελφίνι

Βλέπω να γίνεται μια πάλη ανάμεσα στο μυαλό και την καρδιά, ισχύει;

Όλο αυτό είναι μια μάχη με το μέσα μου, ανάμεσα στο μυαλό και στην καρδιά μου, όπου νιώθω ότι έχουν γίνει ένα και μπορούν να συνεννοηθούν. Όταν η καρδιά καταφέρνει και βάζει «μυαλό» είναι πολύ σημαντικό. Η καρδιά κρύβει μεγάλα μυστικά, σαν τη γυναίκα μέχρι να την κατακτήσεις σε μια όμορφη σχέση, η οποία σου επιτρέπει να εκφράζεσαι χωρίς φόβους. Η καρδιά εκφράζει φόβους, δυσπιστίες, δεν θέλει να σε πληγώσει. Το μυαλό έχει την αυστηρότητα, βάζει στόχο το συναίσθημα και το καθοδηγεί να φτάσει εκεί που πρέπει. Πιστεύω πολύ λοιπόν σε αυτή την άριστη σχέση.

Πώς ανακάλυψες το ταλέντο σου;

Απλά θυμάμαι να ζωγραφίζω [γέλια]. Θυμάμαι να ξεπατικώνω με μεγάλη επιτυχία -για την ηλικία- στην α’ δημοτικού και προσπαθούσα να ζωγραφίζω πράγματα και μου βγαίνανε! Φυσικά δεν φτάνει μόνο αυτό. Όπως έλεγε και ο Χατζιδάκις, το ταλέντο είναι 1% και η δουλειά 99% και το πιστεύω απόλυτα. Και κάποιος που λέει ότι δεν έχει ταλέντο εγώ του λέω δούλεψε και μετά θα δούμε αν έχεις ταλέντο…

Mike Tzamalis

 

Έχεις κάποια κύρια επιδίωξη όταν κάνεις ένα έργο;

Προσπαθώ να αναδείξω κάτι που θα δούμε και στην καθημερινότητα και το προσπερνάμε. Σε ένα πίνακα γίνεται πιο συγκεκριμένο, ίσως έτσι να γυμναστεί το μάτι του θεατή και να βλέπει την ευτυχία στην καθημερινότητά του. Όχι μόνο βέβαια στα καθημερινά, δεν μπορώ να φυλακιστώ. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα της εποχής. Νομίζουμε ότι πρέπει να τα έχουμε όλα ενώ δεν τα χρειαζόμαστε όλα, απλά συγκεκριμένα πράγματα θέλουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και η ευτυχία κρύβεται παντού, δεν είναι κάτι άπιαστο, είναι δίπλα μας και τη χάνουμε πολλές φορές. Αυτό προσπαθώ να κάνω και στους πίνακές μου, με εικόνες προσπαθώ να δείξω ότι είναι δίπλα μας, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι εκείνη τη στιγμή χωρίς να ψάχνουμε τα άπιαστα, που νομίζουμε ότι μπορούν να μας φτάσουν στην ευτυχία.

άλογα

Τι δίνει σε ένα έργο το χαρακτηρισμό «τέχνη»;

Καθαρά όταν έχει ένα αποτύπωμα της ψυχής σου. Αν υπάρχουν φάλτσα στην τεχνική σου είναι το λιγότερο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι καλλιτέχνες ακόμα και στην καθημερινότητά τους -και ίσως να μην το γνωρίζουν- μόνο και μόνο επειδή καταθέτουν την ψυχή τους!

 

Τι είναι κυριότερο στον ορισμό «τέχνη», τα υλικά, η δυσκολία ή το μήνυμα;

Το μήνυμα γιατί υπάρχουν και συναισθηματικά και νοητικά μηνύματα, η ουσία της τέχνης είναι να βάλει τον άνθρωπο σε προβληματισμό, σε σκέψη, σε επαφή με το συναίσθημα του, αρκεί να μην το ευτελίζει ο δημιουργός, Την τέχνη δεν τη στέλνεις σε σένα, ξεκινάει από σένα και καταλήγει στους άλλους, κάνει ένα κύκλο. Όσο φτασμένος και να είναι ο δημιουργός πρέπει η τέχνη να καταλήγει στην αγνή πλευρά του ανθρώπου, όχι αυτό που ζούμε στις μέρες μας…

κατοικία του Θεού

Mike μίλησε μου για τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας σου…

Όταν ξεδιαλύνεις ποιος είσαι, πού πας, όταν κερδίζεις αυτή τη μάχη που φυσικά δεν σταματάει ποτέ, έχεις καταλήξει κάπου και όλα είναι διαφορετικά μετά. Ο άνθρωπος ήταν το κίνητρό μου και όταν είδα πόσο δύσκολο ήταν να αλλάξω, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό. Μεγάλος σταθμός ήταν η πρώτη μου έκθεση ζωγραφικής. Μου προτάθηκε, σαν πλάκα στην αρχή, δεν καταλάβαινα τότε τι σημαίνει να κάνεις έκθεση. Ήταν κομβικό σημείο. Είδα πώς μπορώ να κινηθώ και να δώσω διέξοδο -εν μέρει- για να προχωρήσω, επαγγελματικά πλέον, αυτό που αγαπάω και να κοινωνήσω περισσότερο το έργο μου με τον κόσμο. Οπότε ξεκίνησα μια σειρά εκθέσεων. Άλλωστε ζούμε μια φορά μονάχα και συνειδητοποίησα ότι αυτό πρέπει να γίνει η ζωή μου! Έτσι αποφάσισα τι είναι ουσιαστικό και πραγματικό για μένα, να εκφράζομαι, να κάνω όπως νιώθω και μπορώ για τον άνθρωπο. Η αρχή για όλα.

ρυάκι

Τι σε κάνει καλύτερο;

Η προσπάθεια και η συνεχής μάθηση. Μέχρι να έρθει το τέλος της ύπαρξης μου, ως τότε να μαθαίνω και να προχωράω. Θα προτιμήσω να φύγω και να έχω πίνακες ατελείωτους, γιατί τότε θα σημαίνει ότι ήμουν ενεργός και είχα να ετοιμάσω και άλλα πράγματα.

Υπάρχουν δυσκολίες και πού εστιάζονται;

Υπάρχουν μόνο δυσκολίες [γέλια]. Σίγουρα το βιοποριστικό. Με χίλιους τρόπους να καταφέρεις να στηρίξεις και να κάνεις την τέχνη σου επάγγελμα, για να μπορείς να ακολουθείς αυτό που αγαπάς και να επιβιώσεις σε μια δύσκολη εποχή. Αν γίνεται; Δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να γίνει. Προσπαθώ να εξισορροπώ αυτά που θέλω να δώσω και πού θα με φέρουν, για να συνεχίσει η επιβίωση.

ελιές

Mike θέλω την άποψή σου για

  • το τσιγάρο: Δεν μου αρέσει να έχω άρρωστες εξαρτήσεις, η ζωγραφική είναι μια ωραία εξάρτηση.
  • το ποτό: Το ίδιο με το τσιγάρο, όταν έπινα κάποτε γινόταν συνειδητά και όχι για να ξεχάσω, ίσα ίσα που ήξερα πως εκείνη την ώρα φορτιζόμουν περισσότερο…
  • τα ναρκωτικά: Ακόμα χειρότερα, απόλυτα αντίθετος. Τα ναρκωτικά αυτό το ωραίο που σου προσφέρουν για ένα λεπτό, θα σου το στερήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή σου, είναι συγκλονιστικό να καταφέρεις αυτό το ωραίο να το βγάλεις με άλλο τρόπο και να το πάρεις εσύ, για πάντα! Υπάρχει μαγεία γύρω μας και ψάχνουμε ουσίες χωρίς κανένα απολύτως νόημα.
  • την αγάπη: Είναι το φάρμακο για το θάνατο. Ακόμα και να φύγει θα υπάρχει στη ζωή σου με κάποιο τρόπο. Αγάπη δεν σημαίνει και ευτυχία. Σημαίνει θυσία, αγαπάω εμένα, ως άτομο, ως προσωπικότητα και από εκεί ξεκινάνε όλα τα υπόλοιπα. Να καταλήξει κάποιος να πει αγαπάω τον εαυτό μου, να τον αποδεχτεί, να προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα που δεν του αρέσουν, να φροντίσει το σύνολό του, αυτό που υπάρχει και να το αγαπήσει.
  • τον έρωτα: Ένα πολύ ωραίο, εγωιστικό συναίσθημα [γέλια]. Ένα ωραίο ναρκωτικό! Μπορεί να σε οδηγήσει στην τρέλα, ωραίο να παραμένει μέχρι το σημείο πριν σε αρρωστήσει!
  • τη φιλία: Τεράστιο κεφάλαιο, η ουσιαστική φιλία είναι κάτι μεγάλο και σημαντικό, υπεράνω πολλών, την οικογένεια την έχεις, τη φιλία τη διαλέγεις…
  • την οικογένεια: Συναντάται η ουσιαστική αγάπη, ίσως περισσότερο για το παιδί, αλλά να γίνεται με σεβασμό και όχι για τους τύπους και τους ανθρώπους τους έξω. Να εκφέρεται η αγάπη στην ουσία της.

μπουγέλο

  • το γάμο: Λεπτές ισορροπίες, συνειδητή επιλογή, το για πάντα δεν υπάρχει διότι οι άνθρωποι αλλάζουν και κυρίως γιατί δεν αγαπάνε τον εαυτό τους, αφού πρώτα περιμένουν από τους άλλους, περιμένουν να πάρουν την αγάπη που δεν δίνουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Είναι άσχημο αυτό. Η ουσία δεν είναι να ακολουθήσεις πέντε συγκεκριμένα βήματα στη ζωή και να μην είσαι ευτυχισμένος. Οι θυσίες και ο χρόνος σου οφείλεις να είναι συνειδητές πράξεις, για σένα, εγώ αγαπάω, δεν ξέρω τι κάνει ο άλλος, όπως λέει και ο Λουντέμης. Ο έρωτας δυστυχώς περνάει και είναι ένα αλατοπίπερο που κρατάει καταστάσεις, πρέπει να σεβαστείς γιατί είσαι με έναν άνθρωπο. Τρομάζω στην ιδέα να μην υπάρχει σεβασμός…
  • τη Θρησκεία και την Πίστη: Ας αφήσουμε τη Θρησκεία έξω γιατί κρύβει πολύ χρήμα. Ας πιάσουμε την Πίστη και την ουσία. Χωρίς να θέλω να πω σε κάποιον να πιστέψει, εγώ προσωπικά πιστεύω και πιστεύω πολύ δυνατά. Σίγουρα δεν περιμένω κάτι από τον Θεό. Ούτε την αθανασία ούτε να φροντίσει τα δικά μου λάθη ούτε από τα κακώς κείμενα να με σώσει. Έχει φτιάξει αυτόν τον κόσμο και έχει πει ότι υπάρχει η ελεύθερη βούληση, αυτό θεωρώ εγώ ότι πρέπει ο καθένας να έχει, τις αρχές και το ήθος, όχι το φόβο για να κρατάει τη ζωή του σε αξιοπρεπή κατάσταση, το να έχω έναν δεσμοφύλακα δεν μου λέει απολύτως τίποτα! Ο Χριστός είπε να αγαπάτε τους άλλους όπως τον εαυτό σας, γι’ αυτό επιμένω, πρώτα το συνειδητοποίησα σε μένα, μετά από τον εαυτό σου μπορείς να αγαπήσεις τον καθένα!

Άγιος Παίσιος

Τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση;

Είμαστε μικρό κράτος για να διαχειριστούμε παιχνίδια άλλων, με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμάς. Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και μην πατώντας στην ελπίδα, πιστεύοντας τον Νίκο Καζαντζάκη και τα προσωπικά μου βιώματα, θεωρώ ότι με προσωπική εργασία ο καθένας ξεχωριστά και με σωστές εξηγήσεις μεταξύ μας μπορούν να γίνουν θαύματα! Να το καταλάβουμε, να οργανωθούμε, να γίνουμε πιο στοχευμένοι, πιο ουσιαστικοί. Ένα τυπικό μποϊκοτάζ μιας εβδομάδας σε μια γερμανική εταιρία δεν το κάναμε! Πετάμε το μπαλάκι της ευθύνης που μας αναλογεί. Άλλοι γιατί είμαστε αδύναμοι και άλλοι γιατί μας χρησιμοποίησαν… Κοιτάω ένα ενδεχόμενο, έναν γιατρό που δέχεται σε ένα νοσοκομείο έναν πολυτραυματία. Δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με το σπασμένο πόδι αλλά με τα ζωτικά όργανα και να σταματήσει την αιμορραγία για τον σώσει. Υπάρχει όμως η ευκαιρία να ξεπηδήσουν νέα πράγματα. Θα γίνουν. Χρειάζεται όμως ο σεβασμός και μια ομαδική προσπάθεια.

βάρκα

Κάνοντας μία έκθεση ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος;

Για να μπορέσεις να συνεχίσεις την τέχνη -καλώς ή κακώς- πρέπει να κοινωνήσεις και να επικοινωνήσεις το έργο σου. Εκθέτεις και τον ίδιο σου τον εαυτό, πρέπει να φαίνεται ότι υπάρχει κάτι από πίσω. Υπάρχουν και καλλιτέχνες με εξαιρετικό έργο που δεν εμφανίζονται στο στερέωμα, είτε γιατί έχουν πολλά χρήματα, είτε το κάνουν καθαρά για τον εαυτό τους. Αλλά πάντα πρέπει να το κάνεις με τους δικούς σου όρους, να επικοινωνήσεις το ποιος είσαι, ότι υπάρχει βάθος, για να καταλάβουν ότι δεν είσαι ένα απλό χέρι που τραβάει πινελιές.

φλεγόμενο σπίτι

Για την έκθεση «Σε πρώτο ενικό», που θα γίνει από 15 έως 19 Απριλίου 2016, πες μου δυο λόγια…

Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι διαφορετικό, τουλάχιστον ως προσωπική άποψη, σχεδιάζω πολλά, θα υπάρξουν και συνεργασίες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με στηρίζουν με παράλληλες δράσεις! Πιστεύω στις συνεργασίες, στην έντιμη σύμπραξη! [Διαβάστε εδώ περισσότερα για την 4η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Mike, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου «Φλοίσβος»]

Mike σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου έδωσες!

πινέλο

Η ζωή δίνει το βήμα, το λόγο, αυτή παραχωρεί το πινέλο σε κάθε άνθρωπο, δική μας όμως είναι η ευθύνη να το αξιοποιήσουμε, να δημιουργήσουμε και ο ζωγράφος Mike το παίρνει με σεβασμό και φαντασία και μας προβληματίζει, μας δείχνει την αληθινή χαρά, τη λύπη που κυριαρχεί, τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος. Και βάζει χρώμα, πολύ χρώμα για τα μάτια, ασπρόμαυρο πολλές φορές για την ψυχή, όπως είναι η ίδια η ζωή!

Γιώργος ΠατσιλίβαςΔείτε εδώ όλα τα άρθρα του…


facebook

 

 

Τον Mike μπορούμε να τον βρούμε και διαδικτυακά:

προσωπικός λογαριασμός: https://www.facebook.com/mike.tzamalhs

επίσημη σελίδα: https://www.facebook.com/Mike-581226215375915/?fref=ts

————–

Όλες οι εικόνες είναι έργα του ζωγράφου Mike. Έχει κερδίσει την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τέχνης ΕΠΟΚ (ζωγραφική) το 2015. Δεν θέλησε να γίνει ιδιαίτερη αναφορά γιατί δεν θεωρεί τα βραβεία αυτοσκοπό…

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s