Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Σταμούλης Τρομπούκης μιλάει για την υγεία της γυναίκας και την κύηση!

Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

_MG_6610
photo: k.papadimitriou

Μικρός διάλεξε την ιατρική και ακολουθεί αυτό το δρόμο πιστά και με συνέπεια. Γεννήθηκε στην Άρτα, μεγάλωσε στην Κέρκυρα, πέρασε στην Αθήνα στο Ραδιοακτινολογικό, μετά στη Βιολογία και κατέληξε στη μεγάλη του αγάπη την Ιατρική! Έχω τη μεγάλη χαρά να φιλοξενώ στο Lifonomy τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Σταμούλη Τρομπούκη (παντρεμένος με την Καϊταντζόγλου Χριστίνα – νεφρολόγο), ώστε να συζητήσουμε για τη γυναίκα, την εγκυμοσύνη, το παιδί αλλά και για τη δική του πορεία στη ζωή!

——–

Σταμούλη χαίρομαι που βρισκόμαστε στο Lifonomy! Η επιλογή της ειδικότητας πώς έγινε;
Αγαπώ κυριολεκτικά τη γυναίκα -γι’ αυτό και η γυναικολογία- και την ιδιότητα της μάνας, από όπου προκύπτει η μαιευτική. Η γυναικολογία-μαιευτική συνδυάζει πολλά. Τη χειρουργική που πάντα ήθελα και τη δυνατότητα να κάνω δικό μου ιατρείο ώστε μόνος μου να μπορώ να παλέψω. Επίσης, με το βάρος που αυτό έχει, υπάρχει και μια ευχάριστη νότα. Όλοι έρχονται στο γιατρό να τους λύσει κάποιο πρόβλημα, με εξαίρεση τη μαιευτική που έρχεται μια υγιής γυναίκα για να βγει διπλή ή και τριπλή μετά από εννέα μήνες! Και είσαι κοντά σε μια πολύ ευχάριστη στιγμή σε ένα ζευγάρι που δημιουργεί ζωή. Αυτό πάντα μου άρεσε, πάντα συγκινούμαι σε κάθε γέννα, δεν αφήνω την καθημερινότητα της δουλειάς να μου το χαλάσει. Βέβαια οποιαδήποτε επιπλοκή, παρόλες τις καλύτερες των προθέσεων, δεν συγχωρείται εύκολα. Πιο εύκολα συγχωρείται μια επιπλοκή σε μια άλλη ειδικότητα που μπαίνει κάποιος να χειρουργηθεί και σκέφτεται ότι έχει κάποιες πιθανότητες να γίνει καλά, ειδικά οι ηλικιωμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα εμφράγματα τα έχουν οι γυναικολόγοι [γέλια], είναι πολύ δύσκολη και αγχωτική η αποστολή τους διότι κανείς δεν περιμένει μια άσχημη εξέλιξη. Όλα έχουν δύο όψεις και εκεί πρέπει να σταθείς στη γυναίκα και στο σύντροφο, να τους δώσεις δύναμη και κουράγιο, όταν δεν γίνεται διαφορετικά. Έχει πολύ μεγάλες συγκινήσεις η ειδικότητά μου. Είναι το σημαντικότερο να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο. Με όνειρα, ελπίδες, στόχους, να διαμορφώσεις μια προσωπικότητα, έναν καλό άνθρωπο, το παιδάκι σου!!!

_MG_7006
photo: k.papadimitriou

Τι πρέπει να έχει ένας γιατρός;
Σημαντικό να είναι ένα πολυδιάστατο ον. Άρτιος επιστημονικά, πάντα ενημερωμένος, να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, καλός εξομολογητής, να παρέχει συμβουλές, να κρατάει την απόσταση εκεί που χρειάζεται και πάντα να λειτουργεί για το καλό της γυναίκας που παρακολουθεί. Δεν αρκεί να είναι μόνο ένας καλός επιστήμονας και εξαιρετικός χειρουργός, χωρίς να είναι και καλός άνθρωπος…

Οι γυναίκες που σε επισκέπτονται, σε αγαπούν και δένονται πολύ μαζί σου, ακόμα και οι άντρες που τις συνοδεύουν…
Αυτό χτίζεται και θέλει δουλειά. Είναι διαδραστικό αυτό το κομμάτι. Και έχει κάποια στοιχεία για να είναι δυνατό και βιώσιμο. Να υπάρχουν αυτά που είπα πριν, αυτά τα στοιχεία που προσπαθώ και εγώ σε κάθε μου σχέση με την ασθενή ή την επίτοκο να έχω. Ειλικρίνεια, να προσπαθώ να παρέχω ασφάλεια, να επεξηγώ, να λύνω προβληματισμούς, απορίες, να είμαι δίπλα τους, ακόμα και να συνεφέρω κάποιες φορές [γέλια] τη σκέψη της όταν ξεφεύγει σε άσχημα «μονοπάτια»! Είναι μια σχέση που θέλει προσπάθεια και όπως όλα τα πράγματα χρειάζεται ενέργεια, χωρίς ενέργεια δεν γίνεται τίποτα, να δώσεις, να πάρεις και να υπάρχει το αίσθημα της εμπιστοσύνης, να νιώθει άνετα μαζί μου και ασφαλής.

_MG_6731
photo: k.papadimitriou

Ως ειδικός, θέλω να μου δώσεις τις απαραίτητες συμβουλές για τις αναγνώστριες του Lifonomy!
Το πλέον θεμελιώδες και σημαντικό, είναι πως κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει τον ετήσιο γυναικολογικό προληπτικό έλεγχο. Προλαμβάνουμε καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα, οπότε πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Διακρίνω ακόμα και από γυναίκες του χώρου ότι δεν έρχονται να εξεταστούν μην τυχόν βρεθεί κάτι. Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Αν δεν το βρούμε εμείς θα σε βρει αυτό και τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Την εβδομάδα του χρόνου που έχεις τα γενέθλιά σου κάνε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, θεώρησέ το δώρο για τον εαυτό σου! Δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε δισταγμοί ούτε αναβλητικότητα. Ελέγχεται ο τράχηλος, το στήθος και με έναν υπέρηχο, μήτρα και ωοθήκες. Δεν είναι πλέον όπως παλαιότερα, ειδικά στις κακοήθειες, τώρα δεν υπάρχει ηλικία. Είναι πολλοί οι παράγοντες που έχουν συμβάλλει σε αυτό, τόσο ο τρόπος ζωής όσο και η πληθώρα των καρκινογόνων συστατικών, που είναι πολλαπλάσια στις μέρες μας. Είναι συχνό φαινόμενο επίσης, η συνύπαρξη κύησης και κακοήθειας, λόγω της ηλικιακής μετατόπισης προς τα πάνω της μητρότητας (π.χ. λόγω καριέρας) και προς τα κάτω της δεύτερης (κακοήθειας). Εκεί θέλει προσεκτική προσέγγιση με τη βοήθεια ειδικών.

εξετάσεις

Και ποια ηλικία είναι η κατάλληλη να έρθει;
Από μικρή, καταρχήν να ενημερωθεί για την προφύλαξη και να της δοθούν διάφορες συμβουλές για τη σεξουαλική της ζωή. Είναι σημαντικό, μιας και θα την προστατέψουν και θα τη θωρακίσουν στη μελλοντική της ζωή και αργότερα όταν το επιθυμεί, να μπορεί να συλλάβει, να μείνει έγκυος και να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Θα αποφύγει πολλά και δυσάρεστα προβλήματα που σίγουρα αντιμετωπίζουν γυναίκες που δεν έχουν ακούσει ή δεν ξέρουν αυτά τα tips… Ο έλεγχος γίνεται 1-2 έτη αφού ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή και μετά μία φορά το χρόνο.

_MG_6932
photo: k.papadimitriou

Ποιες είναι οι εξελίξεις στη γυναικολογία;
Υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες αντιμετώπισης τόσο προκαρκινικών, καρκινικών όσο και καλοήθων καταστάσεων. Πολλές επεμβάσεις ανοικτών χειρουργείων γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά, με μεγάλο όφελος  για τη γυναίκα. Αυτή η τάση της ενδοσκοπικής παρέμβασης φαίνεται να επικρατεί προσφέροντας ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, των συμφύσεων και των ημερών νοσηλείας σε σχέση με τα ανοικτά χειρουργεία. Φυσικά η επιλογή της επέμβασης πρέπει να εξατομικεύεται και να γίνεται βάση ενδείξεων. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως έχουμε φτάσει πλέον στη ρομποτική χειρουργική με εξαιρετικά αποτελέσματα, με μόνο περιορισμό το κόστος. Και αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, διαδραματίζονται, δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

εξέλιξη

Στο δίλημμα γέννα με καισαρική ή με φυσιολογικό τοκετό, τι απαντάς;
Είμαι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού χωρίς όμως υπερβολές και εμμονές. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στη σκέψη και ευέλικτοι. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με παρωπίδες. Ξεκινάμε με φυσιολογικό τοκετό εάν η γυναίκα το επιθυμεί, δημιουργούμε όλες εκείνες τις συνθήκες χωρίς να βιαζόμαστε, χωρίς να προκαλούμε. Αλλά αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη να μην διστάσουμε να προχωρήσουμε σε καισαρική. Εξατομικεύουμε την κάθε περίπτωση, στην ιατρική δεν υπάρχει 100% και εξηγούμε τα υπέρ και τα κατά. Προέχει η ασφάλεια των δύο, της μητέρας πρώτα, μετά του εμβρύου και κατ’ επέκταση του νεογνού!

έγκυος
photo: k.papadimitriou

Τι έχεις να πεις σε ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί αλλά διστάζει ή φοβάται;
Ναι, πολλά ζευγάρια ενδόμυχα θέλουν να κάνουν παιδί, αλλά λένε ας περιμένουμε να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ή σκέφτονται αν θα είναι καλοί γονείς. Τους απαντώ να το τολμήσουν όταν αισθάνονται ότι το θέλουν. Η γυναίκα θα είναι η καλύτερη μάνα, δεν μπορεί να το αντιληφθεί μέχρι να γεννήσει ή μέχρι να νιώσει το πρώτο σκίρτημα μέσα στην κοιλιά της. Το ίδιο και ο σύντροφος όταν στέκεται από νωρίς δίπλα σε όλο αυτό! Ποτέ δεν θα είναι τέλειες οι συνθήκες. Ειδικά το λέω για την εποχή της κρίσης που μας ταλαιπωρεί όλους. Παράδειγμα, παλιότερα ένα παιδάκι που μπορεί να είχε ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια γιατί θέλαμε να είμαστε οι καλύτεροι γονείς και να του τα προσφέρουμε όλα, παρατούσε τα παιχνίδια και έπαιζε με τα τάπερ στην κουζίνα! Χρειάζεται κυρίως αγάπη και σίγουρα κάποια βασικά για τον βιοπορισμό του, όχι όμως υπερβολές. Το να φέρουμε ένα παιδί είναι η ουσία της ζωής. Ας μη διστάσουν και να επιλέξουν τον γυναικολόγο-μαιευτήρα που θα εμπνέει την ασφάλεια στη γυναίκα και όλοι μαζί να προχωρήσουν σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Ας μην ξεχνάει το ζευγάρι αυτήν την περίοδο της κύησης, να τη χαρούν, είναι δακτυλομετρούμενες αυτές οι στιγμές. Και στη συνέχεια, με τον ερχομό του μωρού να ζήσουν όλη αυτή τη μαγική εμπειρία, που τη θεωρώ «θαύμα της ζωής».

έμβρυο

Εξήγησέ μου αυτό το «θαύμα», πώς το εννοείς;
Είναι θαύμα και δεν το έχουμε αντιληφθεί, ξεκινώντας από τη δυνατότητα να γίνει σύλληψη και να εξελιχθεί ομαλά αυτό το έμβρυο με αρμονία και συμμετρικότητα. Και αυτό το ζούμε περισσότερο εμείς του χώρου όταν βλέπουμε τις επιπλοκές, τα σύνδρομα, όταν δεν εξελίσσεται σωστά η κύηση, τις δυσμορφίες, τις παλίνδρομες ή τις αποβολές. Επομένως όταν γεννιέται ένα υγιές μωρό -από μόνο του- είναι ένα μεγάλο θαύμα που δεν μπορεί να διανοηθεί ο ανθρώπινος νους στο βάθος του. Όλη η διαδικασία είναι απίστευτα πολύπλοκη. Γι’ αυτό κάθε ζευγάρι που φέρνει ένα υγιές μωράκι πρέπει να είναι ευτυχισμένο για όλη του τη ζωή. Παρασυρόμαστε και βλέπουμε πάντα το πιο πάνω και δεν βλέπουμε το χειρότερο ή το πιο κάτω. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό που απλόχερα μας δίνει η φύση, το φυσιολογικό! Που δεν είναι αυτονόητο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι όταν έχουμε ένα υγιές μωράκι στα χέρια μας, φυσικά και ο γιατρός γιατί είναι πίσω από όλα, ενεργώντας με βάση το καλό.

_MG_6745
photo: k.papadimitriou

Ο ρόλος του άντρα πόσο σημαντικός είναι στην εγκυμοσύνη;
Είναι η βαλβίδα εκτόνωσης της γυναίκας που έχει πολλές και μεγάλες ψυχοπνευματικές μεταπτώσεις, είναι πολύ ουσιαστικός στο θέμα στήριξης της ψυχολογίας αλλά και λειτουργικός. Σπουδαίος να ενισχύει αυτό το δεσμό, να συζητάει με τη γυναίκα για τον ερχομό της νέας ζωής και να το χαίρονται γιατί όταν μοιράζεσαι κάτι, τότε παίρνει αξία. Να κάνουν σχέδια και όνειρα. Αυτό ευφραίνει την ψυχή και των δύο και ταυτόχρονα του εμβρύου γιατί τα πάντα μεταφέρονται και σε αυτό. Να μιλάει στο μωράκι του ώστε να αισθάνεται τη φωνή του πατέρα, να είναι δίπλα!

άντρας και εγκυμοσύνη

Τι σου αφήνει κάθε γέννα;
Το έντονο συναίσθημα τη στιγμή της γέννησης. Πάντα βάζω το μωράκι στην αγκαλιά της μαμάς του, να νιώσει τη μυρωδιά του δέρματός της. Η πρώτη επαφή, η οπτική και μετά η έξοδος της μαμάς με το μωράκι στην αγκαλιά της να συναντήσει τον άντρα της και την υπόλοιπη οικογένεια. Είναι μαγικές στιγμές… Ακόμα, στον τοκετό ο γυναικολόγος είναι αυτός που μένει πίσω με τη γυναίκα. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδάκι, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όλα τα φώτα, όλα τα βλέμματα είναι σε αυτό και δικαίως! Αλλά ταυτόχρονα είναι και η μάνα πίσω. Και εκεί είναι μια στιγμή που όλοι, μαίες, ο πατέρας αν είναι μέσα, είναι πάνω στο μικρό, ο γυναικολόγος είναι δίπλα στη λεχωίδα πλέον, που έχουν ακόμη δρόμο, δεν έχει τελειώσει ο τοκετός με την έξοδο του εμβρύου και πρέπει να είναι δίπλα της…

[Μια στιγμή αμηχανίας και συγκίνησης απλώνεται στο χώρο… κομπιάζω… αντιλαμβάνομαι διαφορετικά τον ρόλο του γιατρού ως μαιευτήρα, βλέπω την ανθρώπινη πλευρά του…]

Άγρυπνος φρουρός δηλαδή;
[…] Άγρυπνος φρουρός…

_MG_6607
photo: k.papadimitriou

Σταμούλη τι ήταν αυτό που πέρναγε από το μυαλό σου όταν ήσουν μικρός, είχες ερεθίσματα ή ήταν αυτόφωτο;
Όλα συνηγόρησαν στη ζωή μου σε αυτό, τα μαθήματα της βιολογίας, της φυσικής, της χημείας που είχα κλίση και σχετίζονταν με τον τομέα της ιατρικής, ο θείος μου -ξάδερφος του πατέρα μου- που ήταν της ειδικότητας, η τάση μου να βοηθάω, να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, να τους απαλύνω τον πόνο ή το πρόβλημα! Πάντα με τραβούσε η χειρουργική ειδικότητα, δεν φοβούμουν το αίμα, με έλκυε, έβλεπα ατυχήματα στο δρόμο και χωρίς να διστάζω στιγμή έτρεχα να βοηθήσω! Φυσικά ήμουν ενημερωμένος, ήξερα πρώτες βοήθειες, πώς να αντιμετωπίζω τα τραύματα, τα απλά, τα βασικά. Συνέχεια διάβαζα, ενημερωνόμουν, είχα μια έφεση, μετά βέβαια έγιναν πιο ειδικές οι γνώσεις μου.

Είχες το μικρόβιο της ιατρικής και το ακολούθησες…
Μου άρεσε πάντα η ίδια η διαδικασία, να κάνω μια χειρουργική πράξη, με εξίταρε, πάντα είχα στο μυαλό μου να κάνω μια ειδικότητα που να σχετίζεται με το χειρουργείο, τον αισθάνομαι φυσικό μου χώρο, μπορώ να είμαι πάρα πολλές ώρες εκεί, χωρίς να με κουράζει. Είναι και η παθολογία σαν ειδικότητα σπουδαία, να βρεις τη διάγνωση, να δώσεις τα φάρμακα, τη λύση, αλλά η σκέψη του χειρουργείου ως επέμβαση: άμεσα μπαίνεις, βλέπεις το πρόβλημα, διορθώνεις, κλείνεις  και έτσι θεραπεύεις. «Οκόσα φάρμακα ουκ ιήται, σίδηρος ιήται» Ιπποκράτης.

Ιπποκράτης
Ιπποκράτης – Πατέρας της Ιατρικής

Πώς έφτασες στο σήμερα;
Μόλις πήρα το πτυχίο μου, δούλεψα ένα χρόνο ως γιατρός αγώνων, έκανα το πρώτο αγροτικό στην Άρτα στη μονάδα τεχνητού νεφρού, πολύ μεγάλη εμπειρία, γενική χειρουργική πάλι στην Άρτα, μεγάλο σχολείο, με πολλά περιστατικά και τροχαία… Για 4 μήνες έγινα ελεγκτής ΟΠΑΔ, έκανα δεύτερο αγροτικό σε καράβι για 15 μήνες και μετά πήρα την ειδικότητα γυναικολογίας-μαιευτικής υπηρετώντας στο Γ.Ν. Δράμας και στο Γ.Ν.Αλεξάνδρα.

Περιέγραψέ μου την εμπειρία σου στο καράβι…
Δεν την προτιμούσαν πολλοί αυτή τη θέση χωρίς κλινική εμπειρία, γιατί βρίσκεσαι μόνος σου. Εμένα μου ήταν πιο εύκολο, γιατί είχα κάνει τη χειρουργική και είχα την εμπειρία που μου έδινε ασφάλεια. Από την άλλη ήταν ένας εγκλεισμός με δύσκολες τις συνθήκες, έβλεπες τη ζωή των άλλων να κυλάει και εσύ να είσαι μονίμως μέσα στο καράβι. Έκανα όμως πολλές και πολύ σημαντικές φιλίες που έμειναν στο πέρασμα του χρόνου.

Καράβι

Σταμούλη ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της -έως τώρα- πορείας σου που συνέβαλαν στην εξέλιξή σου;
Οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου δεν πάει χαμένο. Πάντα πιστεύω ότι θα αποδώσει. Και όντως απέδωσε στο πώς βλέπω τον κόσμο, δεν βγήκα αμέσως μέσα από τα βιβλία, δούλεψα σε περίπτερο, σερβιτόρος και πολλές άλλες δουλειές. Και με ωφέλησαν διότι μου έδωσαν εφόδια για να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στη δουλειά μου που είναι πολύ απαιτητική, πώς θα αντιμετωπίσω και θα διαχειριστώ τις ασθενείς μου, πού θα δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα. Εδώ νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους πρώην εργοδότες μου και νυν πολύ καλούς μου φίλους -Δημήτρη Σπάτουλα, Δημήτρη Ορφανέα, Δημήτρη Πάπιο, και το νονό μου Σταμούλη Πανταζή, για τη γενναιοδωρία τους και τη στήριξή τους σε δύσκολες εποχές για μένα.

Αισθάνομαι τυχερός που βρέθηκαν στο διάβα μου άνθρωποι που με ενέπνευσαν, με έμαθαν, μου έδειξαν να αγαπάω περισσότερο αυτό που κάνω, με έκαναν καλύτερο και ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Ένας από αυτούς -που τον θεωρώ και μέντορά μου- είναι ο διευθυντής της μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής στη Δράμα, το λέω και συγκινούμαι, ο Στράτος Κορτεσίδης. Είναι σημαντικός άνθρωπος, ζωγράφος, γλύπτης, εξαιρετικός χειρουργός, μινιμαλιστής, μεταδοτικός, εκπαιδευτικός. Τέτοιοι άνθρωποι, με την κοσμοθεωρία τους, κερδίζουν την αιωνιότητα!

ευγνωμοσύνη

Επίσης, ο καπετάνιος Στέφανος Πονηρός από τη Χίο, πολύ σημαντικός φίλος, περάσαμε πολύ καλά στο δύσκολο «ναυτικό» κομμάτι, χειμώνας, μποφόρ, τραυματισμοί, προμήθεια φαρμάκων, ήταν δίπλα μου και με στήριζε. Είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες στο καράβι. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της φιλίας και της αγαστής συνεργασίας είναι πως όταν για κάποιο σοβαρό προσωπικό λόγο έμεινα έξω από το καράβι -λάθος δικό μου- και ενώ είχε ξεκινήσει, λίγο πριν βγει από το λιμάνι γύρισε το καράβι πίσω, δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή για να επιβιβαστώ. Το έκανε για να μην υπάρξει δρομολόγιο χωρίς ιατρική κάλυψη, ρισκάροντας όμως με αυτήν του την κίνηση να δεχτεί μεγάλο πρόστιμο από το λιμενικό!

Όπως, πολύ σημαντικούς ανθρώπους και αξιόλογους καθηγητές συνάντησα και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου τέλειωσα την ειδικότητά μου, και αντιμετώπισα πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών καθημερινά. Ιδιαίτερα τον Καθ. Βλάχο Γεώργιο, για τη διαρκή στήριξη και τις γνώσεις που γενναιόδωρα μου πρόσφερε, καθώς και τον Καθ. Πρωτοπαπά Αθανάσιο, υπεύθυνο του λαπαροσκοπικού τμήματος, που με εισήγαγε στον κόσμο της λαπαροσκόπησης και με εκπαίδευσε το διάστημα που ήμουν στο τμήμα.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στον θείο μου Σπύρο Τρομπούκη, από τους μεγάλους γυναικολόγους-μαιευτήρες. Υπήρχε στο μυαλό μου ως έφηβος ενώ αργότερα τον έζησα και από κοντά. Ήταν σημαντική και πολύτιμη η επιρροή και η συμβολή του στην εξέλιξη της καριέρας μου.

Σταμούλης Τρομπούκης
photo: k.papadimitriou

Πού εστιάζεις ότι πάσχει ο τομέας της υγείας;
Από την οπτική των γιατρών δεν αναγνωρίζεται το έργο τους από τους φορείς. Ο Έλληνας γιατρός είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και πολύ καλά καταρτισμένος. Σε δύσκολες συνθήκες, άυπνος, ακόμα και για 36 συνεχόμενες ώρες, με την ευθύνη να τον βαραίνει μιας και το ύψιστο αγαθό είναι η υγεία, διαχειρίζεται ανθρώπινες ζωές, και όντας κουρασμένος, αγχωμένος  έχει πάντα στο μυαλό του το καλύτερο για τον ασθενή του. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών μοχθεί, αγωνιά και προσπαθεί! Ευτυχώς που αναγνωρίζεται σε μεγάλο ποσοστό από τον απλό κόσμο που δίνει δύναμη και κίνητρο. Πολλές φορές μεγάλη ανταμοιβή αποτελούν οι ευχές που παίρνει από την «Ελληνίδα Γιαγιά» και τη μάνα. Τα ελάχιστα χρήματα της δύσκολης εφημερίας τα πληρώνεται μετά από μήνες και εάν… Στο εξωτερικό ένας γιατρός σε 12 ώρες εφημερίας βγάζει όσα εδώ στην Ελλάδα σε 15 μέρες…

τομέας υγείας

Τι μπορεί να γίνει;
Οι υπεύθυνοι οφείλουν και πρέπει να κάνουν αρκετές  βελτιωτικές παρεμβάσεις. Να δοθεί στον τομέα της υγείας η πρέπουσα προσοχή. Τα κονδύλια για την Υγεία είναι πενιχρά. Ο γιατρός του ΕΣΥ αισθάνεται και είναι υποτιμημένος. Ο ασθενής δικαιούται αξιοπρεπή νοσηλεία και παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας υψηλού επιπέδου, όπως αυτή που απολαμβάνει στον ιδιωτικό τομέα. Να εξασφαλιστεί ένας αξιοπρεπής μισθός και ένα καλό βιοτικό επίπεδο στον γιατρό του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα όμως, ανήθικα κρούσματα παράνομου χρηματισμού δεν έχουν θέση στο δημόσιο λειτούργημα και επίορκοι λειτουργοί θα πρέπει να τιμωρούνται με απομάκρυνση. Πρέπει να υπάρχει αυστηρή χρήση του νόμου γιατί η ατιμωρησία φέρνει την ασυδοσία. Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός της δημόσιας με την ιδιωτική Υγεία. Εάν αυτά τα διασφαλίσουν οι υπεύθυνοι και περάσει στην αντίληψη του κόσμου ότι οι ιατροί προσπαθούν για το καλύτερο και πως μία ζωή να σωθεί είναι γεγονός ανεκτίμητο, πίστεψέ με Γιώργο, όλα θα πάνε καλύτερα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

δημόσια υγεία

Τι είναι για σένα

  • Αγάπη: Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι μέσα μας και να ενεργούμε με βάση αυτή
  • Έρωτας: Κινητήριος δύναμη για την ίδια τη ζωή
  • Φιλία: «Η φιλία είναι μια ψυχή που απλά κατοικεί σε δύο σώματα» Αριστοτέλης
  • Ελευθερία: Αναγκαία
  • Οικογένεια: Βασικό συστατικό της κοινωνίας αλλά και πυξίδα και λιμάνι για το ίδιο το άτομο
  • Θρησκεία και Πίστη: Η θρησκεία είναι αναγκαία για τη σύσταση και διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Η πίστη αποτελεί συστατικό της ανθρώπινης ψυχής, οτιδήποτε είναι αυτό
  • Τσιγάρο: Περήφανος που δεν το έχω δοκιμάσει, κακή εξάρτηση, στο δικό μου τομέα έχει άμεση συσχέτιση με τον καρκίνο του τραχήλου και του στήθους, με συγκεκριμένους μηχανισμούς.
  • Ποτό: Παν μέτρον άριστον
  • Ναρκωτικά: Πληγή, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ίδιο, την οικογένεια του και την κοινωνία…

Τι σημαίνει παιδί για σένα;
Η ουσία της ζωής, ο λόγος της ύπαρξής μας, πληρότητα,  δημιουργία, και αν αυτό με το καλό έρθει, την ευθύνη της ανατροφής του ώστε να διαμορφώσουμε ένα άτομο με καλό χαρακτήρα, που θα διαιωνίζει τα γονίδια μας και θα μπορεί να προσφέρει κάτι στον κόσμο.

Παιδί

Αγαπημένη έκφραση: Κάθε εμπόδιο για καλό και το έχω πει πολλές φορές!

Αγαπητέ Σταμούλη σε ευχαριστώ για την υπέροχη συνέντευξη και για το σπουδαίο σου έργο!!!

Με έργο πολύ σημαντικό στην υγεία και την κύηση, με τις αξίες της συνεργασίας και της ηθικής σε πρώτη προβολή, μια σιγουριά με διακατέχει μετά από τη συζήτηση με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Σταμούλη Τρομπούκη. Υπάρχουν τελικά άνθρωποι που αγαπούν αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα και καθημερινά προσπαθούν να βελτιώσουν τον τομέα τους, να προσφέρουν, να βάλουν ένα λιθαράκι. Και ίσως κάποια στιγμή παρασύρουν και τους δημόσιους φορείς σε αξιοπρεπείς παρεμβάσεις με επίκεντρο τον πολίτη, επιφέροντας στην Υγεία ορατά αποτελέσματα που αρμόζουν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία!

Γιώργος ΠατσιλίβαςΔείτε εδώ όλα τα άρθρα του…


facebook

 

 


Επικοινωνία με τον Σταμούλη Τρομπούκη MD, μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο

Τηλέφωνο: 210 646 4778 – 697 367 1215

Διαδικτυακά: https://www.facebook.com/stamtrompoukis/

Ιατρείο: Λεωφόρος Κηφισίας 5, Αθήνα – Αμπελόκηποι


7 σκέψεις σχετικά με το “Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Σταμούλης Τρομπούκης μιλάει για την υγεία της γυναίκας και την κύηση!

  1. Βογιατζή Ελευθερία 29 Ιουνίου 2016 — 15:57

    Είχα την τύχη να είναι αυτός που »έβγαλε» την πρωτότοκή μου στο φως του κόσμου.. 05/01/13 στο Γ.Ν. Δράμας.. Καθυστερούσα, πρωτότοκη γαρ, προφανώς τελείωνε η εφημερία του, και τον θυμάμαι σαν τώρα να μου λέει »Μη φοβάσαι, θα περιμένω εδώ μέχρι να γεννήσεις..» Δε βρίσκεις εύκολα ανθρώπους..

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Γιώργος Πατσιλίβας 29 Ιουνίου 2016 — 20:55

      Να σας ζήσει!!! Ευχαριστούμε για την όμορφη αποκάλυψη αυτής της τόσο σημαντικής στιγμής!!!

      Μου αρέσει!

  2. Εξαιρετική συνέντευξη!!!! Γνωριμία μ ένα γιατρό-Άνθρωπο (ακριβός συνδυασμός).. Χαίρομαι που μπόρεσα να έχω αυτή την εμπειρία με οδηγό την πένα του Γιώργου στα αποαλυπτηρια της Ψυχής του κ. Σταμούλη Τρομπούκη!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Γιώργος Πατσιλίβας 13 Ιουνίου 2016 — 14:04

      Πολύ σημαντική η γνώμη σου αγαπητή Ακριβή, σε ευχαριστώ που σου αρέσει!!!

      Μου αρέσει!

  3. Κορυφαίος γυναικολόγος, καταπληκτικός άνθρωπος!!! Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα από το πρώτο δευτερόλεπτο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Γιώργος Πατσιλίβας 13 Ιουνίου 2016 — 14:03

      Είναι όντως έτσι!!! Σε ευχαριστώ Θώμη!!!

      Μου αρέσει!

Πείτε τη γνώμη σας!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.