Ελένη Παύλου: Η πολυδιάστατη γυναίκα που έκανε το χόμπι της επάγγελμα

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα
13230160_1057046571007759_7381618155639634248_nΠάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που μετατρέπουν το μεράκι τους σε κύρια επαγγελματική δραστηριότητα. Στα δικά μου μάτια φέρουν την αύρα της ελευθερίας, γιατί ακολουθούν αυτό που προστάζει η ψυχή τους.

Όταν γνώρισα την Ελένη Παύλου δεν γινόταν να μην εντυπωσιαστώ. Αρχικά από τις δημιουργίες της – ευφάνταστες και μοναδικές – και κατόπιν από την πολλαπλότητα των ρόλων της. Δημιουργική γυναίκα, εμψυχώτρια-παιδαγωγός, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου ΕΡΓΑΝΗ Weaving Workshop, σύζυγος, μητέρα 5 παιδιών! Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

IMG_1902Ελένη, καλώς ήλθες στο Lifonomy!

Πες μου δυο λόγια για σένα. Ποια είναι η ιστορία σου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πόρο, το πέμπτο και τελευταίο παιδί – και το μοναδικό κορίτσι!- στην οικογένειά μου. Μετά από μια μάλλον εσωστρεφή εφηβεία, με κύρια συντροφιά τα βιβλία, βρέθηκα στην Αθήνα φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικών- Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στην Αθήνα μπόρεσα να γνωρίσω και να ασχοληθώ με όλα όσα με ενδιέφεραν: παραδοσιακούς χορούς, κρουστά όργανα, μουσικοκινητική, μαριονέτες και φυσικά υφαντική. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να μαθαίνω υφαντική, ήξερα ότι αυτό ήταν που ήθελα πραγματικά να κάνω. Ήμουν πολύ τυχερή γιατί είχα στο πλευρό μου δύο πολύ σημαντικές δασκάλες, τη Σοφία Τσουρινάκη στις φυτικές βαφές και την Έρη Αυγουστίδου, που μου έμαθε ύφανση στον οριζόντιο αργαλειό αλλά κυρίως μας ενθάρρυνε και μας υποστήριξε, ώστε να ανοίξουμε το εργαστήριο. Στη συνέχεια, όταν αποφασίσαμε να είμαστε μαζί με τον Βαγγέλη, γυρίσαμε πίσω στον Πόρο, από όπου και οι δύο καταγόμαστε, και φτιάξαμε το εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ.  Στην πορεία η οικογένειά μας μεγάλωσε και τώρα πια είμαστε επτά!

Επαγγελματικά με τι ακριβώς ασχολείσαι; 

Οι βασικές επαγγελματικές μου ασχολίες έχουν δύο άξονες: το πτυχίο των Παιδαγωγικών και την κατάρτιση στην Υφαντική. Έτσι λοιπόν στο εργαστήριο υφαίνω και κατασκευάζω χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, ενώ στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του δήμου μας εργάζομαι ως εμψυχώτρια-παιδαγωγός, με  έμφαση στη γνωριμία των παιδιών με την υφαντική τέχνη αλλά και άλλες τεχνικές που έχουν να κάνουν με τα νήματα και τα υφάσματα.

Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με όλα αυτά; 

1236996_977184578993959_8248502124230508639_nΤο εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει από το 1998. Την προηγούμενη χρονιά τελείωνα τη σχολή και είχα ξεκινήσει να υφαίνω τις μπομπονιέρες για το γάμο μας στον αργαλειό της Έρης Αυγουστίδου, της δασκάλας μου. Όταν αποφοίτησα παίχτηκε μια μικρή συνωμοσία: αντί οι συγγενείς και οι φίλοι να μου κάνουν κάποιο δώρο, συγκέντρωσαν χρήματα και  αγόρασαν τον πρώτο αργαλειό! Έτσι καταφέραμε να φτιάξουμε το εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ, με τη φιλοσοφία να είναι ένας χώρος όπου κανείς θα μπορεί να βρει υφαντά αλλά και ποιοτικά χειροποίητα προϊόντα, φτιαγμένα από ανθρώπους που γνωρίζουμε προσωπικά. Αρχικά στεγάσαμε το εργαστήριο στο παλιό πατρικό της μητέρας μου. Τώρα πια έχουμε μετακομίσει σε πιο κεντρικό και μεγάλο χώρο.

12715458_1005416032837480_1596285085525924116_nΔημιουργούσες από μικρή; Όταν ήσουν παιδί «τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

Από μικρή έραβα τα ρούχα για τις κούκλες μου και έπλεκα με τις βελόνες.  Βαριόμουν αφάνταστα το κέντημα και το πλέξιμο με το βελονάκι, γιατί δεν μπορούσες να φτιάξεις κάτι «χρήσιμο». Φυσικά έχω αλλάξει γνώμη και χρησιμοποιώ και τις δύο τεχνικές σε συνδυασμό με την υφαντική. Επίσης δοκίμαζα πάντα τεχνικές και υλικά, μπατίκ, πολυμερικό πηλό, κατασκευές με χαρτί κ.α. Μικρή έλεγα ότι θα γίνω δασκάλα, πράγμα που  κάνω με έναν πιο έμμεσο τρόπο, όταν ασχολούμαι με τα παιδιά ή κάνω σεμινάρια με ενήλικες στο εργαστήριο.

Χρώματα, υφάσματα, διαφορετικά υλικά… Τι σε εμπνέει; Τι σε μπλοκάρει στη δημιουργικότητά σου; 

Η έμπνευση έρχεται από παντού και κυρίως προκύπτει από ανάγκες:  ένα παιχνίδι που ζήτησαν τα παιδιά, μια ζωγραφιά τους, ένα ποίημα ή μια μουσική, μια ιστορία, η θάλασσα, ένα συναίσθημα. Πολλές φορές η επιλογή των χρωμάτων ή των υλικών υπαγορεύεται από την διάθεση της στιγμής. Επίσης, η δυσκολία εξεύρεσης πρώτων υλών οδηγεί σε λύσεις πρωτότυπες.

12321653_1006656706046746_4589229100352546593_nΣε επηρεάζει ο τόπος που ζεις;

Ο τόπος και το τοπίο σαφώς επηρεάζει. Η κλίμακα είναι μικρή – ο Πόρος είναι ένα μικρό νησί – οι ρυθμοί είναι αργοί, υπάρχει πολύ πράσινο τριγύρω,πεύκα, ελιές και λεμονιές και φυσικά η θάλασσα. Επιπλέον μου αρέσει πολύ να εξερευνώ καινούριες τεχνικές και υλικά, έτσι μαζί με την υφαντική, το πλέξιμο και το κέντημα, έχει προστεθεί η τσόχα και το γνέσιμο.

Αυτό που με στεναχωρεί κάποιες φορές είναι η κατάσταση αβεβαιότητας και παραλογισμού που ζούμε τα τελευταία χρόνια και μια αίσθηση ότι τιμωρούμαστε κάνοντας αυτό που μας αρέσει.

Μίλησέ μου για τη συνεργασία σου με το Παιδικό Μουσείο και την Action Aid

222776_499906070061930_1821667528_nΤα τελευταία χρόνια μας έχει ζητηθεί να φτιάξουμε κάποιες ειδικές κατασκευές, πράγμα που το
απολαμβάνουμε πολύ κι εγώ και η συνεργάτιδά μου, η εικαστικός Μαρία Κουλαρμάνη. Έτσι λοιπόν επικοινώνησαν μαζί μας  αρχικά από το Παιδικό Μουσείο και μας ζήτησαν να φτιάξουμε κάποιες γαντόκουκλες-ήρωες από ένα παραμύθι, το οποίο παρουσιάστηκε ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Μας άφησαν πλήρη ελευθερία ως προς την επιλογή των υλικών και το σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα άρεσε πολύ, έτσι δύο χρόνια αργότερα φτιάξαμε κάποιες άλλες γαντόκουκλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως έκθεμα στο Μουσείο. Χάρη στη συνεργασία αυτή, συνεργαστήκαμε και με την Action Aid και φτιάξαμε συνολικά 15 κούκλες σε φυσικό μέγεθος, τους 2π, που αποτελούν μέρος της ομώνυμης μουσειοσκευής.

Ποια είναι η πιο δημιουργική σου ώρα;

Συνήθως καταπιάνομαι με κάτι συνεχώς. Το πρωί, την ώρα του καφέ, πλέκω με το βελονάκι ή ράβω στο χέρι. Μετά είναι η ώρα που θα υφάνω ή θα ράψω στη ραπτομηχανή. Τα βράδια, λίγο πριν κοιμηθώ, μου αρέσει να γνέθω στον κλωστικό τροχό γιατί έτσι αποφορτίζομαι από την ένταση της ημέρας και χαλαρώνω. Οι στιγμές  που απολαμβάνω πάντως περισσότερο είναι όταν μια καινούρια ιδέα γεννιέται και ανυπομονώ να την κάνω πραγματικότητα.

Έχεις βοηθούς;

 Η πιο σημαντική και πολύτιμη βοηθός και φίλη είναι η εικαστικός Μαρία Κουλαρμάνη, με την οποία έχουμε αναπτύξει δεσμούς και κώδικες επικοινωνίας, που βοηθάνε πολύ στην καλλιτεχνική πορεία του εργαστηρίου. Ο άντρας μου, ο Βαγγέλης, με τον οποίο εμπνευστήκαμε και ανοίξαμε το εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ, συμμετέχει τόσο καλλιτεχνικά, με τις δικές του δημιουργίες, τεχνικά με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία που έχει στους υπολογιστές και κυρίως πρακτικά στη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών. Τα παιδιά μας δίνουν έμπνευση, ιδέες, κάνουν υποδείξεις και τώρα πια φτιάχνουν κάποια από τα αντικείμενα που έχουμε στο εργαστήριο, ή μοιραζόμαστε τις ώρες λειτουργίας. Τέλος είναι οι φίλοι που μας εμπιστεύονται τις δημιουργίες τους και αυτοί που ενθαρρύνουν την προσπάθειά μας. Στα 18 χρόνια που υπάρχει το εργαστήριο έχουμε βιώσει πολλές στιγμές αγάπης, χαράς και συντροφικότητας. Κι αυτό είναι που μας βοηθάει να αντέχουμε…


Αγαπημένο υλικό;

 Τα νήματα και τα υφάσματα! Είναι πολύ όμορφο όταν παίρνω το υλικό στην πρωταρχική του μορφή – το μαλλί από τα πρόβατα, το μετάξι από τους μεταξοσκώληκες – και μπορώ να το γνέθω, να το βάφω και να το υφαίνω, παρακολουθώντας όλες του τις μεταμορφώσεις. Μου αρέσει επίσης να συνδυάζω το ύφασμα με άλλα υλικά, όπως ξύλο, μέταλλο ή πέτρες.

Ποιες δημιουργίες σου είναι οι αγαπημένες σου;

 Απολαμβάνω να υφαίνω πολύχρωμα υφάσματα, χαρούμενα χαλάκια και χαίρομαι πολύ όταν φτιάχνω κούκλες.

Θεωρώ πως αποτελείς πρότυπο γυναίκας. Πώς συνδυάζεται η φροντίδα επταμελούς οικογένειας με τόσες πολλές δραστηριότητες;

Δεν θα είχα καταφέρει τίποτα αν δεν είχα την πλήρη συμπαράσταση του Βαγγέλη και την απλόχερη βοήθεια από τις οικογένειές μας. Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι ζούμε σε ένα μικρό μέρος. Οι αποστάσεις είναι μικρές, τα παιδιά κυκλοφορούν μόνα τους και νιώθουμε ασφάλεια. Μπορούμε να χωρέσουμε πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα μας με λίγη οργάνωση.


Ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν ευτυχείς γιατί έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα; Τι θα συμβούλευες όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο;

Αν και οι καιροί υποδεικνύουν το αντίθετο, θα έλεγα ότι αυτό που αξίζει είναι να παλέψει κανείς για τα όνειρά του. Μόνο αν εισπράττεις χαρά και ικανοποίηση από τη δουλειά σου μπορείς να έχεις ισορροπία και αντοχές για όλα τα δύσκολα. Φυσικά χρειάζεται σκληρή δουλειά, προσήλωση, επιμονή και υπομονή. Αξίζει όμως τον κόπο!

Τι σου προσφέρει συναισθηματικά η δουλειά σου;

Χαρά, ικανοποίηση, αποφόρτιση, ηρεμία, δύναμη, αισιοδοξία. Όταν υφαίνω, όσο κουρασμένη ή απογοητευμένη κι αν νιώθω, μπαίνοντας στο ρυθμό και ακολουθώντας τα χρώματα, χαλαρώνω και μπορώ να βάζω τις σκέψεις μου σε μια σειρά.

Εκτός από τη δουλειά και την οικογένεια, ασχολείσαι με κάτι άλλο; αν προλαβαίνεις βέβαια!

 Διαβάζω, πηγαίνω βόλτες με το ποδήλατο ή περπατάω, λίγο γυμναστική, συμμετέχω κατά καιρούς εθελοντικά σε διάφορες τοπικές δράσεις.

 IMG_9377Από τι υλικά είναι φτιαγμένη η ζωή;

Θερμά και ψυχρά, απαλά και τραχιά και φυσικά έχει όλα τα χρώματα!

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ERGANI WEAVING WORKSHOP:

 

 


magika

Μαρία Πατσιλίβα
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα της…

 

facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s