Αξία και υποκρισία, ένα ζεύγος παράταιρο…

Γράφει η Ακριβή Μεριδιώτη

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσιλίβας

Ακριβή Μεριδιώτη

Μπλα μπλα μπλα…
-Θα διαβάζεις να είσαι καλός άνθρωπος στην κοινωνία. Να σε βλέπουν και να λένε: «κοίτα ο γιος του Μπλαμπλόπουλου είναι σπουδαίος»…
-Θα με ακούς και θα κάνεις ό,τι σου λέω, για να… σε αγαπάω, για να σου πάρω ποδήλατο, για να πας εκδρομή ή για…

Πόσες παρόμοιες φράσεις κλισέ δεν ακούμε καθημερινά από τα χείλη γονιών, συγγενών, δασκάλων, φίλων, παπάδων, εργοδοτών, πολιτικών. Μια ατέλειωτη ουρά εκβιαστών της προσωπικότητας και της ελεύθερης βούλησης των Ανθρώπων. Κάθε λεπτό τα ανθρώπινα δικαιώματα βιάζονται και οι συνειδήσεις παραβιάζονται, ώστε αυτό το ανθρωπόμορφο ον να είναι διαχειρίσιμο…
Ο φόβος γίνεται πανωφόρι στην παιδική ψυχή κι αργότερα δέρμα στο κορμί του. Φοβάται. Να μη χάσει την αγάπη της μάνας, του πατέρα, την αποδοχή του φίλου, το θαυμασμό της κοινωνίας και πολλά άλλα. Φοβάται πως θα χαρακτηριστεί αποτυχημένος.

Και τρέχει, τρέχει, τρέχει. Να αγοράσει αυτοκίνητο, σπίτι, εξοχικό, σκάφος, φοράει Ceruti ή Trussardi, συναναστρέφεται με «διανοούμενους» ή «επώνυμους» και εν πάση περιπτώσει αγωνιά να γίνει το συγκεκριμένο μοντέλο (για το οποίο εκπαιδεύτηκε), του Ασυνείδητου όντος, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τα δέοντα με όποιο κόστος.
Όλο αυτό το κυνηγητό της επίπλαστης κοινωνικής ματαιοδοξίας έχει ως αποτέλεσμα μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων, αποτελούμενη από άδεια κουφάρια που σέρνονται πίσω από αναλαμπές κενών στόχων. Ένα θέατρο παραλόγου στυγνής ανταλλαγής. Φοβάται να δεχτεί την θεϊκή του υπόσταση. Φοβάται να νιώσει, να αγαπήσει, να ονειρευτεί!

Έχω γνωρίσει διαβόλους μέσα σε ναούς «καθωσπρεπισμού» της κοινωνίας μας και αγγέλους μέσα στο βούρκο. Οι τίτλοι, οι ταμπέλες, τα «ονόματα» η επαγγελματική θέση, το μορφωτικό επίπεδο, η περιουσιακή κατάσταση, το προφίλ του κοινωνικά αποδεκτού «καλού οικογενειάρχη», από μόνα τους, δεν μου ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ… Μπορεί να κρύβεται πολλή βρωμιά και σαπίλα, μακιγιαρισμένη τέλεια και καμουφλαρισμένη, πίσω από όλους αυτούς τους τίτλους τιμής.

Αξία και υποκρισία1

Εγώ την Αξία την ψάχνω στις ψυχές των ανθρώπων, στο βάθος και στην καθαρότητα της ματιάς τους, στη ζεστασιά του χαμόγελου όταν αυτό αγγίζει το βλέμμα. Τη βρίσκω πίσω από κουρελιασμένα ρούχα, πίσω από πεινασμένα στόματα, πίσω από απογοητευμένες καρδιές και λεηλατημένες ζωές. Τη βρίσκω πίσω από ανθρώπους που αντιστάθηκαν στις «εντολές», που ύψωσαν το κεφάλι περήφανα και αρνήθηκαν το κάθε ξεπούλημα ψυχής. Τη βρίσκω σ’ αυτούς που «τιμωρήθηκαν» για ανυπακοή και δεν λύγισαν… Σ’ αυτούς που τσακίστηκαν στα βράχια από τις φουρτούνες και κατάφεραν να σταθούν πάλι ορθοί…
Εγώ την Αξία την βρίσκω σε κείνους που ξέρουν να διαλέγουν το Φίλο υπακούοντας μόνο στη φωνή της δικής τους καρδιάς, τη βρίσκω πίσω από ανθρώπους που στερήθηκαν το χάδι της μάνας, που δεν γνώρισαν αγάπη και φροντίδα, που δεν ένιωσαν ένα φιλί ερωτικό στα χείλη, δεν φιλοξένησαν ένα άγγιγμα τρυφερό, δεν εισέπραξαν ένα χαμόγελο δικό τους αποκλειστικό… Τη βρίσκω και σε κείνους που αρνήθηκαν τη βολεμένη τους ζωή για να προσφέρουν στον άνθρωπο τον εαυτό τους και τις ιδέες, αγνοώντας το ύψος του τιμήματος που θα πληρώσουν.

Για όλα τούτα λοιπόν, έμαθα να αναγνωρίζω την ΑΞΙΑ την ανθρώπινη εκεί βαθιά στην ψυχή. Εκεί που δεν χωράει «παρέμβαση» για αλλοίωση της εικόνας!

Αγαπάω τους ανθρώπους όσο είναι Άνθρωποι.
Αν αποδείξουν πως δεν είναι, απλά τους διαγράφω από τη ζωή μου και προσπερνάω.
Είναι ο δικός μου τρόπος σκέψης και η δική μου άμυνα.
Δεν κρίνω, απομακρύνω.
Δεν μισώ, αδιαφορώ.
Μα όταν αγαπάω αγαπώ…
Καθαρά… χωρίς εγωισμό, χωρίς φανφάρες, χωρίς θόρυβο!

facebook

Advertisements

Πείτε τη γνώμη σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s